Snø-kaos i
Sør-Norge

Trafikkanter bes være forsiktige når de skal ut torsdag og fredag. Ruter, politiet, fylkeskommuner og Statens vegvesen er blant de som kommer med felles oppfordring. - Ta det med ro i trafikken inn mot helgen!

SNØKAOS: Store mengder snø skapte kaos på Østlandet onsdag ettermiddag. Video: Tipser / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede tidlig i morgentimene ble det meldt om en rekke innstilte bussavganger i Oslo-området og i Viken. Ruter ba folk unngå å reise om de ikke må, og om å beregne god tid.

Før ettermiddagsrushet går det aller meste igjen i hovedstaden. Det opplyser pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, til Dagbladet.

- Men det er en del forsinkelser - både følgeforsinkelser og forsinkelser som oppstår på grunn av vanskelige kjøreforhold, legger han til.

Johansen understreker at ting kan endre seg raskt, og ber reisende om å følge med på oppdateringer i appen.

- Det skal jo fortsette å snø, før det slår om til mildvær og ganske kraftig regn i helga, så det er og kommer til å bli noen krevende dager for kollektivtrafikken.

Torsdag ettermiddag har Meteorologisk Institutt oppgradert til oransje farevarsel for Agder og deler av Vestfold og Telemark.

INNSTILT KOLLEKTIVTRAFIKK: Bussene stopper på glatta. Her er det full stans i Ekebergveien i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INNSTILT KOLLEKTIVTRAFIKK: Bussene stopper på glatta. Her er det full stans i Ekebergveien i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Snøværet skapte onsdag kaos på veiene på Sør- og Østlandet, og torsdag snør det fortsatt tett flere steder.

Felles oppfordring

Torsdag ettermiddag kommer politiet, fylkeskommuner og Statens vegvesen med felles oppfordring for morgendagen.

- Nå må den enkelte bilfører bidra til at alle kommer trygt frem. Det er viktig at alle tar det med ro og holder avstand til bilen foran!

Det oppfordrer politiet i Agder og Sør-Øst, Agder og Vestfold og Telemark fylkeskommune og Statens vegvesen inn mot helgen i en pressemelding.

Fredag blir det svært krevende føre og vanskelige kjøreforhold. På Øst- og Sørlandet, og spesielt i Agder og i Vestfold og Telemark, er det meldt mye nedbør i løpet av kort tid.

Svært variable forhold

Tidlig torsdag ettermiddag opplyser Vegtrafikksentralen sør om svært variable forhold på hovedveiene.

- Det er alt fra veldig bart og vått i Kristiansand, til vekslende mellom bart, slaps og snødekke på E16 mot Hønefoss, sier trafikkoperatør Svein Harald Masterød til Dagbladet.

Han tror ikke at været vil skape mer problemer på veiene utover ettermiddagen.

- Men jeg tror været som kommer fra midnatt og utover morgendagen kan gjøre det verre. Da tror jeg vi vil få de samme forholdene som i går.

Heller ikke Vegtrafikksentralen øst forventer utfordringer i ettermiddagsrushet.

Trafikkoperatør Kristofa Kei-Nilsen opplyser om stort sett bare veier tidlig torsdag ettermiddag. Brøytemannskaper rydder løpende unna ny snø.

- Meterologene sier at det skal slutte å snø, så jeg tror forholdene blir bedre utover dagen. Det er vinterføre så man må passe på farten etter hvor man skal kjøre, sier hun.

Klokka 13.32 meldes det imidlertid om stenging av E16 i begge retninger ved Lomen i Valdres, etter at tre vogntog skal ha vært involvert i et trafikkuhell. Ifølge politiet kan personbiler passere.

Ti minutter tidligere skal en tankbil ha kjørt av veien langs fylkesvei 251 i Innlandet. Det er glatt på stedet. Politiet er på vei, og melder at det må påregnes redusert framkommelighet.

E6 OSLO: Saktegående trafikk og svært krevende kjøreforhold på E6 i sørgående retning ut av Oslo onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
E6 OSLO: Saktegående trafikk og svært krevende kjøreforhold på E6 i sørgående retning ut av Oslo onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Flere uhell i morgenrushet

Vegtrafikksentralen sør opplyste om greie kjøreforhold på de store veiene før morgenrushet. Det samme gjorde Vegtrafikksentralen øst.

Trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen sør, Marita Bakkebø, forventet da at antall meldinger inn til sentralen ville ta seg opp.

Oppfordringen fra veitrafikksentralene har derfor vært de samme som i går: Kjør forsikrig og beregn god tid.

Fra klokka sju ble det meldt om flere situasjoner på veiene:

Klokka 10.44: Et vogntog har problemer på riksvei 52 ved Hesla på Gol. Trafikanter oppfordres til å være obs og vise hensyn.

Klokka 8.25: Soknedalstunnelen på E6 i Midtre Gauldal var en periode stengt på grunn av et pågjørt fartsgrenseskilt som måtte fjernes.

Klokka 8.30: E6 i Nesseby stengte ved Gandvikbakken på grunn av en stanset vogntog. Klokka 9.45 er veien gjenåpnet.

Klokka 7.35: Stavsjøfjelltunnelen på E6 var en periode stengt i retning Stjørdal på grunn av et kjøretøy med problemer, men er nå gjenåpnet.

Klokka 7.26: En personbil kjørte av veien på fylkesvei 246 i Vestre Toten. Det var en periode redusert framkommelighet på stedet.

Klokka 7.17: E16 ved Sundvollen i Ringerike stengte etter et sammenstøt mellom to biler. Veien åpnet en drøy time seinere. Da ble det meldt om kø på stedet.

Klokka 7.11: Et vogntog fikk problemer på E16 ved Botilrud i Ringerike.

Stengte veier

Flere veier er også stengt som følge av uværet.

Vegtrafikksentralen vest opplyser at det fra torsdag formiddag gjelder fylkesvei 450 mellom Gjesdal og Sirdal og fylkesvei 4668 Songesandvegen i Hjelmeland.

På grunn av dårlige værmeldinger vil sistnevnte veistrekning bli stengt fram til mandag.

Fylkesvei 50 mellom Aurdal og Hol og fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal var stengt i morgentimene, men er nå gjenåpnet for fri ferdsel. Det samme er riksvei 7 over Hardangervidda, der det har vært kolonnekjøring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer