Snø ute - snør inne

PRÆRIEN, HAMMERFEST (Dagbladet): Bestekameratene Sindre og Steffen i 2B herjer i snøfonnene på Prærien. - Dæm e' heldig i Oslo, som får lov å sykle på veian. Men snø e' like kult, sier de to åtteåringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige tirsdag var det så mye snø på trappa hjemme hos Sindre at han måtte være hjemme fra skolen. Snømassene gjorde det umulig å komme seg ut døra.

Prærien er en bydel tre kilometer nord for Hammerfest sentrum. Her bor om lag femteparten av Hammerfests nesten 10000 innbyggere.

Den enorme sletta ligger utsatt til. Ifølge folk i Hammerfest kan det være sommerlig i sentrum - samtidig som fokk og rokk herjer på Prærien.

Evakuert

De lovløse tilstandene på Prærien har to årsaker:

  • Fjellskrenter omkranser Prærien på tre sider.
  • Den fjerde siden vender mot en flyplass. Støysonene har lagt dette området dødt for bygging. Dermed har Prærien ingenting som skjermer.

I praksis betyr det stiv kuling, snø som kommer sidelengs - og konstant rasfare. En rekke beboere på Prærien er evakuert, enda flere har fått varsel.

Langt å gå

På Reindalen skole, midt på Prærien, har de iverksatt kriseplaner for å få elevene trygt hjem. Heller det enn å stenge skolen.

- Et par dager i forrige uke var det noen elever som ikke kom på skolen. Og én dag brukte skolebussen halvannen time på ei rute som vanligvis tar tre minutter, forteller rektor Bjørn Paulsen.

Lærer Rune Andersen både bor og jobber på Prærien. Han og sønnen Per Christian (10) bruker å gå hjemmefra til Reindalen skole:

- Vanligvis går vi på ti minutter. Her om dagen brukte vi 75. Vi så ikke ei hand foran oss. Veien var bare en smal og gjenføket korridor, forteller Andersen.

«Trur det e' min bil»

På Prærien finnes det en gatestump med det ironiske navnet Solveien. Nr. 22, et rekkehus med seks leiligheter, var blant de første husene som ble evakuert. Ikke rart: Ovenfor huset på Prærien troner en svær og truende snøskavl. Siden er flere beboere i Solveien blitt evakuert. Men Roy Albrigtsen holder ut. Han arbeider med snøfreseren. Vi skimter en billykt langt inne i snøskavlen:

- Er det din bil?

- Æ tror det e' min bil. Dein har stådd nedsnødd i nån daga. No har æ fræsa i fem tima. Et par tima tell, så bør'n vær grævd fræm, anslår den brunbarkede eksmaskinisten.

Han legger til:

- Det va' værre med naboen. Han fant ikke den rætte snødongen!

- Vurderer du å flytte?

- Det måtte bli tell Thailand. Kona e' derfra. Ho har bodd på Prærien i 15 år, og førstår fortsatt ikke kordan nån kan klor sæ fast hær. Ho e' lei.

Klager ikke

I Solveien 28D bor Ingvild Larsen. Hun klager ikke over bilmangel:

- Vi har jo fota å gå på. Litt væl mye måkking blir det, men stort sett trives æ. Prærien e' et barneeldorado om sommer'n. Dokker burde kom' tellbake da.

Aud Isaksen bor i Måneveien. Vi treffer henne godt hyrt, og på vei mot butikken.

- Når æ ser ut a' stu'vinduet hjæmme, ser æ så mye av takan på nabohusan, sier hun, og viser ei glippe på 30 cm med fingrene.

- Været gjør det spennandes å bo hær. Æ klage ikke, slår hun fast.

I går måtte stambutikken hennes gi tapt og stenge på grunn av skredfare.

«Helt nedsnødd»

Lengst nord på Prærien ligger et veikryss. Derfra er det sju kilometer til bygda Forsøl, som er isolert, nedsnødd og tidvis strømløs. På Prærien kalles folket derfra for Forsøl-indianere - trolig i en forlengelse av at Prærien heter Prærien og er befolket med nybyggere.

Forsøl-indianerne har i mange år laget egen revy. Årets revy - «Helt nedsnødd» - skulle hatt premiere i Hammerfest i morgen. Den er utsatt: Skuespillerne sitter «helt nedsnødd» i Forsøl.

BOLTRER SEG: Sindre og Steffen misunner folk i Oslo som kan sykle på veiene.