Snøball overlevde i helvete

Den dødsdømte kometen Lovejoy fordampet ikke i nærkontakt med sola likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den på forhånd dødsdømte kometen Lovejoy kom seg levende gjennom nærkontakten med sola og turen gjennom den 1,1 millioner grader varme delen av atmosfæren kalt koronaen. Lovejoy er, i bunn og grunn, en snøball som har overlevd helvete.

Med bare 140 000 kilometers klarering til den 6000 grader varme soloverflaten, forventet de fleste at den isete kometen, kalt en solstryker på grunn av banen som bringer den svært nært sola, ville fordampe fullstendig. Slik gikk det ikke, melder NASA.

- Breaking news! Lovejoy lever! Kometen har overlevd turen forbi sola, og har kommet ut på den andre siden, skriver forskere tilknyttet NASAs Solar Dynamics Observatory (SDO) på Twitter.

Hvor mye som er igjen av kometkjernen, som var rundt 200 meter i diameter før den passerte gjennom solas nabolag, er imidlertid uklart, men flere bilder og data vil med all sikkerhet bli offentliggjort de nærmeste timene og dagene.

En imponerende armé av solobservatorier ble mobilisert for å følge kometen og bevitne det som skulle bli et imponerende dødsfall i verdensrommet, inkludert SDO, SOHO, STEREO, Hinode og ESAs Proba.

Kometer er grovt sett svært skitne, dypfryste snøballer, som består av is, stein, støv, ulike frosne gasser, organiske molekyler og annet materiale. De enorme og karakteristiske halene av gass og støv oppstår når kometen entrer de innerste delene av solsystemet, og den økte solstrålingen fører til at flyktige stoffer fordamper og spruter ut.

Lovejoy ble oppdaget av den australske amatørastronomen Terry Lovejoy i 2007, og er et usedvanlig stort medlem av en hel familie kometer kalt Kreutz. De er trolig fragmenter etter én enorm komet som gikk i oppløsning for flere hundre år siden.

Mens solobservatorier ser rundt én slik som styrter mot sola hver uke, er Lovejoy en av største observert på mange år - iallfall ti ganger større vanlige, melder Spaceweather.com.