Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snøballer dukket opp over hele bygda - uten at noen egentlig lagde dem

Meteorolog mener Tor sto bak.

SPESIELT SYN: Det var ingen spor i snøen som kunne forklare hvordan snøballene var blitt skapt. Denne snøballen er 15-20 cm stor. Foto: Monika Stokke.
SPESIELT SYN: Det var ingen spor i snøen som kunne forklare hvordan snøballene var blitt skapt. Denne snøballen er 15-20 cm stor. Foto: Monika Stokke. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snåsakvinnen Monika Stokke oppdaget noe rart da hun var på skitur onsdag denne uken, bare noen dager etter at ekstremværet Tor hadde herjet i hjembygda.

På et jorde lå flere snøballer - men det var ingen spor som tydet på at barn hadde rullet dem. De største snøballene var omtrent 15-20 centimeter store, anslår Stokke.

- Da jeg begynte å prate med folk om det, var det flere som hadde sett dette over hele Snåsa, og som ikke hadde skjønt hva det var, forklarer Stokke til Dagbladet.

LES OGSÅ: Vinden tok garasjetaket - kvinne (44) til sykehus med moderate skader

Stokke foreviget en av snøballene med kameraet sitt og sendte bildet til yr.no, som omtalte saken i dag.

Forklaringen? Det er vinden som har rullet snøballene. Meteorolog Jon Smits sier det er et litt uvanlig syn.

- Snøballene dannes når sterk vind tar tak i kram og litt løs nysnø og river løs en liten snøklump fra overflaten. Så ruller vinden den videre over den kramme snøflaten, og snøballen vokser inntil den blir for tung til at vinden kan rulle den videre, sier han til yr.no.

Ifølge yr.no må det sterk vind til for å lage så store snøballer som det Monika så. Vindmålinger viser ifølge nettsiden at ekstremværet Tor gav stiv kuling i området rundt Snåsa, som ligger i Nord-Trøndelag, men noen vindkast var betraktelig kraftigere (26,6 m/sek).

Stokke har ikke hørt om noe lignende før, men er ikke overrasket over «Tor» er forklaringen.

- Det var den eneste logiske forklaringen, for det var ikke et eneste spor på hele jordet, og det var så tydelig at de var rullet, sier hun.

FULLT: Hele jordet var fullt av snøballer. Monika og venninnen oppdaget dem på skitur. Foto: Privat.
FULLT: Hele jordet var fullt av snøballer. Monika og venninnen oppdaget dem på skitur. Foto: Privat. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media