Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snodig svindel

De som begynte å interessere seg for film med den franske «nye bølgen», kan med lett hjerte innta kinosalen for å se en av dens store regissørers siste verk: Claude Chabrols «Den som ler best». Chabrol er ganske munter og lett han også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det dreier seg om hans film nummer 50, en elegant og underholdende kriminalkomedie. Chabrol ble regnet som «den nye bølgens» mest upretensiøse utøver og en av de teknisk dyktigste - egenskaper som i fullt monn vises også her.

Han har dessuten ofte utforsket personlige bånd mellom mennesker i sine filmer. Forholdet mellom hovedpersonene Betty og Victor i «Den som ler best» er nok et slikt studium for ham.

De to, spilt av Isabelle Huppert og Michel Serrault, utgjør et snodig, umake svindlerpar. Sammen reiser de rundt i bobil på jakt etter kongresser for sakesløse selgere og tannleger - behendige ofre for Bettys forførelseskunster. De stjeler, men bare så mye at det ikke merkes før etter en stund.

Geskjeften går utmerket, inntil Bettys elsker Maurice (François Cluzet) kommer på banen, og alle tre bestemmer seg for å smugle fem millioner sveitserfranc til Karibia.

Denne typen svindel er velbrukt filmstoff, og det er verken stor dramatikk eller originalitet som gjør Chabrols film severdig. Spenningen ligger i forholdet mellom hovedpersonene, som utforder sin avhengighet av hverandre.

Huppert og Serrault har dessuten fått en meget god dialog å arbeide med. Spill og samtale dem imellom flyter uanstrengt og naturlig. Claude Chabrol har selv skrevet manus, som så ofte før.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling