Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Snødragen» skulle redde isfaste «Akademik Sjokalskij» - har ikke kommet seg av flekken på dager

111 personer om bord i isfast kinesisk skip.

ISFAST: Dette bildet viser isbryteren «Xue Long» som skulle være «Akademik Sjokalskijs» redningsskip. Nå har det selv kjørt seg fast i isen. Foto: REUTERS/Andrew Peacock
ISFAST: Dette bildet viser isbryteren «Xue Long» som skulle være «Akademik Sjokalskijs» redningsskip. Nå har det selv kjørt seg fast i isen. Foto: REUTERS/Andrew Peacock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  I går gjennomførte et helikopter tilhørende det kinesiske skipet «Xue Long» - eller «Snødragen» et redningstokt og fraktet ut 52 av personene som hadde vært isfast i Antarktis siden julaften.

Men «Snødragen» selv ser også ut til å ha blitt pakket inn av den tjukke isen. I dag sendte mannskapet på skipet et varsel til australske sjøfartsmyndigheter om at de er bekymret for skipets evne til å komme seg gjennom den tjukke isen i området, melder australske sjøfartsmyndigheter.

På tross av at skipet er konstruert for å pløye gjennom  is, ser det foreløpig ut til at skipet og de 111 personene om bord ikke ser ut til å komme seg av flekken.

Trenger tidevann Skipet vil gjøre nye forsøk på å manøvrere seg ut av den tykke isen og ut i farvann igjen i morgen, lørdag.

Da forventer det kinesiske mannskapet tidevann. De har også presisert at det ikke er noen øyeblikkelif fare for de mange om bord.

Imidlertid har en annen isbryter, «Aurora Australis», hvor de reddede fra «Akademik Sjokalskij» ble fløyet, blitt stående i farvannet næmest «Snødragens» i tilfelle det må komme det kinesiske skipet til unnsetning.

Ifølge AFP har ikke «Snødragen» beveget seg på flere dager.

«Alle» feilet Den opprinnelige planen var at det kinesiske skipet skulle komme det russiske «Akademik Sjokalskij» til unnsetning.

Det ble også gjort forsøk av «Aurora Australis» og franske «L'Astrolabe», men isen ble for tjukk.

Ingen av skipene klarte å bryte gjennom, og måtte gjøre retrett tilbake til farvann. «Snødragen» gjorde et nytt forsøk, men kom aldri nærmere enn at redningsaksjonen måttes sette sin lit til flyvær for helikopteret.

Lettelsen var stor da helikopteret fikk reddet ut 52 av personene om bord, men det ser nå ut til at lettelsen kan ha spredd seg til frykt for det kinesiske skipet.

Fortsatt risiko Hele mannskapet på 22 er fortsatt igjen på «Akademik Sjokalksij», og de kommer til å forbli på det isfaste skipet til forholdene gjør det mulig for skipet å komme seg løs.

- Det er ikke helt risikofritt for verken «Akademik Sjokalksij» eller «Snow Dragon» med tanke på at isen beveger på seg, sier John Young fra de australske sjøfartsmyndighetene.

Akademik Sjokalskij sitter fast i isen omkring 185 kilometer øst for den franske stasjonen Dumont D'Urville på Antarktis og cirka 280 mil sør for Hobart på Tasmania. Passasjerene om bord har ikke lidd noen nød, og skipet har forsyninger til flere uker.

BLE REDDET: Dette helikopteret, som tilhører den kinesiske isbryteren «Snow Dragon» reddet ut passasjerene fra «Akademik Sjokalksij». Nå er imidlertid helikopterets moderskip isfast. Foto: REUTERS/Fairfax/Australian Antarctic Division
BLE REDDET: Dette helikopteret, som tilhører den kinesiske isbryteren «Snow Dragon» reddet ut passasjerene fra «Akademik Sjokalksij». Nå er imidlertid helikopterets moderskip isfast. Foto: REUTERS/Fairfax/Australian Antarctic Division Vis mer