Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vinterværet:

Snøen blir liggende - og nå kommer kulda

Østlandet har ikke hatt mer snø siden 2010. Og neste uke venter høytrykk fra Sibir. Det betyr mer kulde.

KLE PÅ DEG - NÅ KOMMER KULDA: Meteorologene kan melde om et høytrykk som er på vei fra Sibir. Det betyr kulde - og mye av det. Foto: NTB Scanpix
KLE PÅ DEG - NÅ KOMMER KULDA: Meteorologene kan melde om et høytrykk som er på vei fra Sibir. Det betyr kulde - og mye av det. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har ikke vært så mye snø i lavlandet på Østlandet siden 2010.

Da ble det notert 35 centimeter midt i januar rundt Oslo sentrum.

Onsdag morgen klokka 07 viste den offisielle målestasjonen på Meteorologisk institutt på Blindern 41 centimeter snøhøyde.

Den målingen er gjort 94 høydemeter over havet og bare fire kilometer fra sjøkanten. Oslo-snøen er likevel bare som en hvit dekorasjon å regne mot den høyeste, registrerte snømengden i på Østlandet og Sørlandet pr. i dag.

Gvarv i Telemark ligger bare 93 meter over havet, men der viser snøhøyden 134 centimeter.

Eitrefjell i Ørsta kommune i Møre og Romsdal har den høyeste registrerte snømengden i landet med 168 centimeter. Der ligger målestasjonen 690 meter over havet.

Her kan du sjekke de offisielle snødybdene over hele landet.

I snitt har det kommet 40 centimeter snø siden mandag kveld i lavlandet under 100 meters høyde. Noen hundre meter høyere i terrenget har snømengden økt med 60 centimeter i gjennomsnitt.

Det tette snøværet som skapte trafikkaos i går for den moderne minneboka i øst og sør, har gitt seg - med unntak for nordlige Akershus og for Hedmark deler av onsdagen.

Altså ikke mer snø og slettes ikke regn de nærmeste dagene.

Men selv om det er nullføre eller noen få plussgrader og tilløp til slaps i store deler av landet sør for Nordland onsdag, betyr ikke det at snøen forsvinner med det første.

Fra i dag torsdag blir det kuldegrader over hele landet.

på ski i oslos gater: Store snømengder ble en utfordring i hovedstaden tirsdag. Fortvilet bussjåfør står fast ved Storo, men Oslofolket vet råd. Video: Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Minst en uke

- Ja, det blir nok av snø å boltre seg med i overskuelig framtid. Det gjelder i minst en uke framover, og det gjelder overalt i landet der snøen allerede ligger. Det er de fleste steder i landet, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

En rekke steder i Møre og Romsdal var varmest i landet med + 5 grader tirsdag.

Fra torsdag til og med kommende tirsdag blir det kulde døgnet rundt i eksemplvis Oslo og omegn: fra minus 4 til minus 12, ifølge det oppdaterte langtidsvarselet til Meteorologisk institutt.

StormGeo tar enda kraftigere i, og varsler ned mot 15 blå på søndag og mandag.

KLAR MED SNØSKUFFE: Her fra Oslo tirsdag morgen. Selv om det er nullføre eller noen få plussgrader hele veien sør for Nordland onsdag, er det lurt å ha snøskuffa i beredskap. Fra i morgen blir det kuldegrader over hele landet - i overskuelig framtid. FOTO: Henning Lillegård / Dagbladet
KLAR MED SNØSKUFFE: Her fra Oslo tirsdag morgen. Selv om det er nullføre eller noen få plussgrader hele veien sør for Nordland onsdag, er det lurt å ha snøskuffa i beredskap. Fra i morgen blir det kuldegrader over hele landet - i overskuelig framtid. FOTO: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Kaldest på søndag

Kommende søndag blir den kaldeste dagen.

Lengre enn kommende tirsdag kan ikke statsmeteorologene si noe sikkert om. Men det er ingen tegn til massiv nedbør eller noen varmebølge over landet som helhet de siste dagene av januar.

Tvert i mot kan det bli kaldere.

DANSK METODE: Vaktmester Kim Jessen hentet løvblåseren for å grave fram biler i Hammerstads gate i Oslo. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet
DANSK METODE: Vaktmester Kim Jessen hentet løvblåseren for å grave fram biler i Hammerstads gate i Oslo. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Statsmeteorolog Vibeke Thyness forklarer kreftene bak det heftige snøværet over øst og sør etter sist helg:

- Det er et lavtrykk som kommer fra Atlanterhavet og Island som har skapt vær- og temperatursituasjonen. Det er det samme lavtrykket som utløste den kraftige vinden på Vestlandet i helgen. Det har vært i bevegelse østover og lavtrykket er nå i ferd med å svekkes på sin ferd nordover, sier Thyness.

BRRRRR: Anastasia Gruzdeva og venninnene tok noen bilder for å vise hva kulda kan gjøre med fjeset. Her i Yakutsk i Russland lever folk i opptil 65 minusgrader, melder Reuters. I landsbyen Oymyakon ble det så kaldt at termometeret gikk i stykker. Det sluttet å fungere på - 62 grader. Video: AP Vis mer

Sibir-kulde venter

Og når dette lavtrykket har «brukt» seg opp, ligger arvtakeren klar til å overta kontrollen med temperaturen og nedbør i kongeriket.

Et høytrykk kommer østfra. Inntil videre ligger det på vent bak Ural-fjellene på Sibir-siden i Russland.

Og statsmeteorolog Thyness minner om at høytrykk om vinteren ikke har samme effekt som om sommeren. Høytrykk om vinteren kommer tvert i mot med mer kulde.

- Det er for tidlig å si noe sikkert om hvordan høytrykket fra Russland vil slå i forskjellige deler av landet. Men alt peker mot at det kommer hit. Det har ventet lenge på at lavtrykkskreftene gir seg, som er i ferd med å skje nå, sier hun.

BLOKKERT: Bussjåførene hadde store utfordringer i snøkaoset i Oslo tirsdag. Her har 21-bussen havnet på tverke opp Sannergata. FOTO: Henning Lillegård / Dagbladet
BLOKKERT: Bussjåførene hadde store utfordringer i snøkaoset i Oslo tirsdag. Her har 21-bussen havnet på tverke opp Sannergata. FOTO: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Fortsatt glatte veier

Jobbtrafikken tirsdag morgen ble et mareritt, uten alvorlige personulykker, i det store området som Vegtrafikksentralen Øst har ansvar for: Hedmark, Oppland, Østfold, Akershus og Oslo.

Og alle trafikkproblemene i regionen er ikke over selv om det har sluttet å snø, advarer trafikkoperatør Gry Solli.

- De aller største hovedveiene som E6 og E18 er nok bare og svarte igjen fra onsdag etter brøyting og salting. Men på mange andre veier vil det være snø og is i mange dager. Det er vinter i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!