Snøen laver ned i sør

Metereologisk institutt advarer mot frostskader og skred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Snøen vil lave ned over Sør-Norge til over helgen. Vind og kuldegrader gjør at Metereologisk institutt advarer mot frostskader. De mange vinterferieturistene i fjellet må i tillegg være klar over snøskredfare.

- I kveld er det seks-sju kuldegrader på Sørlandet. Men kombinert med den sterke kulingen (20 sekundmeter), føles temperaturen som 25 grader. Det samme her på Blindern i kveld: 11 minus og frisk bris (10 sekundmeter) gir en effektiv temperatur på 25 minus. Og da er ikke frostskader langt unna, sier vakthavende metereolog Vibeke Thyness ved Metereoligsik institutt til Dagbladet.no.

Effektive grader

Her finner du tabellen som forteller om effektive kuldegrader - stillestående temperatur pluss vindfaktor.

- Det kalde været og vinden gir mye lett snø som fokker seg sammen i skavler, og det er all mulig grunn til å være forsiktig i fjellet, sier vakthavende metereolog.

Opptil en meter

Sterk vind og tørr snø gjør det vanskelig å måle nøyaktig snømengde. Metereologen tror at enkelte steder på Sørlandet kan få opptil en meter innen helgen er omme.

- Nå er det et nedbørsfelt midt i Skagerrak som fører til fortsatt kraftig snøfall i Agder-fylkene fram til torsdag morgen.

 IKKE SLUTT:  Utenlandsk vogntog som sliter i snøværet var ikke noe forbigående fenomen onsdag. Slike situasjoner må bilistene langs kysten i Sør-Norge være forberedt på resten av uka. Foto:  Scanpix.
IKKE SLUTT: Utenlandsk vogntog som sliter i snøværet var ikke noe forbigående fenomen onsdag. Slike situasjoner må bilistene langs kysten i Sør-Norge være forberedt på resten av uka. Foto: Scanpix. Vis mer

- Det roer seg fram til fredag kveld, men da vil både Agder-fylkene og Telemark få

nye kraftige snøfall. Det sprer seg til Vestfold, Oslo og Akershus i løpet av lørdagen og til indre Østlandet seinest søndag, sier Thyness.

Midt-Norge og Nord-Norge får det beste været resten av uka med minimalt nedbør og glimt av sol.

IKKE Å SPØKE MED: Vinden kombinert med kuldegrader gir fare for frostskader i fjellet.