Snøfall gjør fjellet farlig!

HEMSEDAL (Dagbladet): - Hold dere til løypene, fjellfolk! Skredfaren er overhengende. Erfarne fjellfolk og Røde Kors ber påsketuristene innstendig om ikke å utfordre skjebnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste døgn har snøen lavet ned, og 40- 70 centimeter nysnø skaper helt spesielle forhold til fjells.

- Her går det snøskred på de utroligste steder, forteller fjelloppsynsmann Runar Bjøberg i Hemsedal til Dagbladet.

Han driver også Norges høyestliggende gard på 1030 meter, og dro inn i fjellet med turister i går. Bjøberg befarte sjøl et par skred, og han kjenner farene i fjellsidene.

- Folk flest er fornuftige og oppfører seg varsomt. Men noen skal alltid tøye grensene og ta sjanser. I år er det aller minst grunn til å oppføre seg slik, mener den erfarne fjellmannen. Han mener at skredfaren vil være størst de første dagene, så vil snøen finne feste.

Ved Røde Kors-basen på Golsfjellet er de også bekymret over skredfaren.

- Lensmennene melder til oss at snøen er ustabil i store områder. Vi vil ikke skremme noen og advarer ingen mot å dra til fjells. Men vårt klare råd er at folk bør holde seg til løypenettet, sier Arvid Ryen ved informasjonssentralen til Røde Kors.

I går tittet sola fram mellom snøskyene store deler av dagen. Påskeutfarten har begynt, og alle håper på en drømmepåske.

- Turistforeningen melder om større belegg enn før på hyttene. Fjellet har blitt enda mer populært. Dette ser lovende ut. Holder været slik det lover, kan det bli en knallpåske, mener Arvid Ryen.