STOR ELGFARE: - Når det kommer slike snøfall som det vi har sette i dag, begynner elgen å bevege på seg, forteller operasjonssleder ved Hedmark politidistrikt Vidar Pedersen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
STOR ELGFARE: - Når det kommer slike snøfall som det vi har sette i dag, begynner elgen å bevege på seg, forteller operasjonssleder ved Hedmark politidistrikt Vidar Pedersen. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Snøfallet sender elgen ut på livsfarlig ferd

- Bare hos oss har vi hatt sju elg-påkjørsler i dag, sier Hedmark-politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snøfallet som rammet Sør-Norge i dag skapte en rekke problemer på veiene.

Flere politidistrikt opplyser om svært glatte veier. Mange steder har det vært mindre trafikkuhell, men ingen av politidistriktene Dagbladet har snakket med på det sentrale østlandet nå ikveld, melder om perssonskader.

- Vi har hatt en del utforkjøringer og flere utenlandske trailere har stått fast, det skapte selvfølgelig køer. Men det mest oppsiktsvekkende er at vi har hatt sju elg-påkjørsler bare i dag. De fleste av disse skjedde etter at snøfallet kom, forteller operasjonssleder ved Hedmark politidistrikt Vidar Pedersen til Dagbladet.

- I overkant mange Han forteller at elgen flytter på seg ved væromslag.

- Når det kommer slike snøfall som det vi har sett i dag, begynner elgen å bevege på seg, forteller operasjonsslederen.

Pedersen sier at det ikke er rapportert om perssonsskader etter de mange elg-påkjørslene det siste døgnet.

- Men dette er i overkant. Jeg har loggført fire elg-påkjørsler siden klokka 17.30. Dette er voldsomt, og for elgen er det selvfølgelig alvorlig, sier Pedersen.

Han anbefaler alle som skal ferdes på elg-utsatte strekninger om å holde lav fart, spesielt når det er så glatt som nå.

- Og så er det ekstra viktig å følge skiltingen. Elgen kommer fort ut i veien, selv om det ikke virker sånn etter dagens tall, burde de være lettere å se nå som det er snø, sier operasjonsslederen.

- Forsvant inn i skogen Også i Gudbrandsdalen politidistrikt har de hatt elgpåkjørsel siste døgn:

- Siden midnatt har vi registrert en elg-påkjørsel. Det var på fylkesvei 319, klokka ni nå ikveld. Det var ingen perssonskader, men etter sammenstøtet sto elgen ute på et jorde og så på sjåføren. Han skjønte vel ikke helt hva som hadde truffet ham. Etter ei lita stund forsvant den inn i skogen. Viltnemnda er ute og søker etter den nå, forteller operasjonsleder Arvid Røste i Gudbrandsdalen politidistrikt til Dagbladet.

Operasjonslederen forteller at de også har fått innrapportert at to hjort ble påkjørt av toget sør-øst for Lesja stasjon

I Sør-Trøndelag og i Vest-Oppland har de ikke registrert elg-påkjørsler siste døgn. Men Vest-Oppland kan rapportere at tre rådyr har mistet livet i møte med trafikanter på såpeglatte veier.

- To rådyr ble påkjørt på fylkesvei 252 i Nord-Aurdal, og ett rådyr ble påkjørt på fylkesvei 33 i Østre Toten, forteller operasjonsleder Trond Olrud ved Vest-Oppland politidistrikt til Dagbladet.

Januar er verst Ifølge en pressemelding fra Tryg Forsikring er januar den måneden vi oftest kjører på elg.

- Det er helt tydelig en sammenheng mellom ulykker og årstid. Januar er den måneden i året med flest ulykker og med størst risiko for å kjøre på elg, uttaler Ketil Voll, seksjonsleder for Bilskadeavdelingen i Tryg.

Kraften er enorm når man treffer et så stort dyr, heter det i pressemeldingen. Erfaringsmessig gir slike påkjørsler store materielle skader. Påkjørslene skjer ofte utenfor tettbygd strøk, hvor hastigheten er høy, og dermed er også risikoen stor for personsskader.

HAR DU BILDER AV ELG I TRAFIKKEN? SEND MMS-BILDE TIL 2400 ELLER BILDER TIL EPOST 2400@db.no