Snøkaos, holke og storm

Slik blir helgeværet.

I GRØFTA: Familien Nazir fra Nittedal havnet i brøytekanten på E6 søndag for ti dager siden. I helgen er det igjen stor fare for å havne i grøfta. Spesielt glatt ser det ut til å bli i Trondheim, og verst blir det lørdag. Foto: Nina Hansen
I GRØFTA: Familien Nazir fra Nittedal havnet i brøytekanten på E6 søndag for ti dager siden. I helgen er det igjen stor fare for å havne i grøfta. Spesielt glatt ser det ut til å bli i Trondheim, og verst blir det lørdag. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det kan ikke være noen tvil om at vinteren 2009 har levert varene for de som er glade i kulde og snø.

I dag har det kommet i underkant av 10 centimeter hvit nedbør over sentrale strøk av Østlandet.

- En snøfront har stoppet over Oslo-området. I dag har det falt rundt 10 centemeter med snø, kanskje mer enkelte steder, og det vil fortsette å snø hele natten. I morgen stopper det litt opp, men på lørdag blir det enda verre. Da kan det bli opp til 20 centimeter nedbør, forteller vakthavende meteorolog på Meteorologisk institutt Jan-Erik Johnsen til Dagbladet.no.

• Sjekk været på
Dagbladet.no/vaer

Snøen har også lavet ned i Lillehammer-traktene, Østlandet mot svenskegrensa og til i  innlandsstrøkene på Sørlandet.

- Også her vil snøværet fortsette i helgen. Fredag blir det trolig opphold, men lørdag kommer det en skikkelig bolk, advarer Jan-Erik Johansen.

Se opp for holkeføre

I Trondheim har det også snødd i dag, ifølge meteorologisk institutt. En temperaturstigning som starter allerede i kveld, kan gi skikkelig bulkefare i trafikken.

- Fra i kveld blir det en temperaturøkning. Vi vil se regn i ytre strøk allerede i natt, og det blir trolig regn i Trondheim på fredag. Tempereturene vil ligge rundt null gjennom helgen, med nedbør som varierer mellom snø, slaps og regn. Jeg ville regnet med skikkelig vanskelige føreforhold og holke, sier Jørgen Grønneberg, som er vakthavende meteorolog for Vestlandet.

•Oppdaterte veimeldinger finner du her

Han forteller at Bergen vil få skikkelig «bergensvær»,  med regn, yr og temperaturer på mellom 4-6 grader, skjønt det blir litt oppholdsvær i morgen. På lørdag kan det imidlertid bli guffent å være bilist i fjellområdene.

- Over 500 meter ligger det an til å bli snø. Enkelte steder kan det komme mye. I tillegg blir det stiv- opp mot sterk kuling. Det skal ikke mye fantasi til for å skjønne at det kan bli ordentlig vanskelige kjøreforhold i fjellovergangene. Utover søndagen avtar både vinden og nedbøren, sier han.

Sterk vind

I Nord-Norge har det ikke vært spesielt snørikt i år, og i Tromsø og Bødø har de til og med hatt besøk av sola i dag.

Men utover kvelden og morgendagen står Finnmark forran vær med sto «V
». Meteorologisk institutt advarer mot sterk vind opp til full storm, snøfokk og vanskelige kjøreforhold.

- Det blir gangske mye vind, særlig på kysten øst for Nordkapp. I tillegg kan det komme litt nedbør. Litt avhengig av hvor mye snø som ligger kan det føyke skikkelig til, og bli nærmest snøstorm. Kjøreforholdene over fjellovergangene kan bli vanskelige, og det er jo nesten bare fjelloverganger her oppe, sier vakthavende meteorolog for Nord-Norge, Ane Fors.

SJOKKBRØYTING: I går våknet Frank Gjestdal til sitt livs sjokk da en brøytebil nær braste inn i huset hans i Ålgård i Rogaland. Lørdag blir det igjen snøkaos på veiene mange steder. Leserfoto: Ronny Hjertås
SJOKKBRØYTING: I går våknet Frank Gjestdal til sitt livs sjokk da en brøytebil nær braste inn i huset hans i Ålgård i Rogaland. Lørdag blir det igjen snøkaos på veiene mange steder. Leserfoto: Ronny Hjertås Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer