KREVENDE FORHOLD: Flere lastebiler satte seg fast i snøkaoset på de store veiene i Tyskland tirsdag. Foto: Tobias Hase / dpa / AFP
KREVENDE FORHOLD: Flere lastebiler satte seg fast i snøkaoset på de store veiene i Tyskland tirsdag. Foto: Tobias Hase / dpa / AFPVis mer

Stormen André skaper snøkaos i Europa

Snøkaos i Europa. Snart treffer nytt uvær Norge

Snøstormen André herjer i Europa. Nå beveger et lavtrykk som kan nå storm i styrke seg inn mot Nord-Norge.

Mens vind og glatte veier skaper vanskelige kjøreforhold flere steder i Norge tirsdag, er store deler av Europa rammet av snøkaos.

Nyhetsbyrået AP melder at hundrevis av folk tirsdag er værfast i fjellsteder rundt om i Europa på grunn av snø og vind. Flyavganger er utsatt eller kansellert, og faren for snøskred øker stadig. Bare i Nederland måtte flyselskapet KLM kansellere hele 159 avganger til og fra andre byer i Europa.

Snøstormen har fått navnet André. Ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Hanne Beate Skattør, trenger ikke nordmenn å bekymre seg for at snøstormen skal bevege seg hit.

SNØTUNGT: Her er en kvinne på vei forbi en nedsnødd bil i Ramsau i Østerrike. Foto: Harald Schneider/APA/AFP
SNØTUNGT: Her er en kvinne på vei forbi en nedsnødd bil i Ramsau i Østerrike. Foto: Harald Schneider/APA/AFP Vis mer
STORE SNØMENGDER: En mann må ut med snøskuffa for å få rensket inngangspartiet i Ramsau i Østerrike. Foto: HARALD SCHNEIDER / APA / AFP
STORE SNØMENGDER: En mann må ut med snøskuffa for å få rensket inngangspartiet i Ramsau i Østerrike. Foto: HARALD SCHNEIDER / APA / AFP Vis mer

Men det ligger akkurat nå et lavtrykk øst for Grønland som beveger seg mot Norge. Fra og med torsdag kan det ventes vind opp mot storm i styrke noen steder i Nord-Norge.

Snøkaos

I Østerrike er hundrevis av mennesker snøfast på grunn av blokkerte veier. Det melder rikskringkasteren ORF. Noen har også opplevd strømbrudd som følge av at snøtunge trær har falt over høyspentledninger.

ORF skriver at beboerne i Østerrike også oppfordres til å være obs på at den ventede snømengden kan skape stor belastning på hustak.

Først og fremst bes folk om å være varsomme og passe på sin egen sikkerhet.

AP melder at minst 12 personer har omkommet i værrelaterte ulykker rundt om i Europa den siste uka, mest i forbindelse med snøras. Det skal ha skjedd både i Sveits, Østerrike og Tyskland - i tillegg til her i Norge, der fire personer fortsatt er savnet og antatt omkommet i Tamokdalen i Troms.

MÅKER TAKENE: I Østerrike er befolkningen bedt om å være oppmerksomme på at snøen kan skape stor belastning på hustak. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
MÅKER TAKENE: I Østerrike er befolkningen bedt om å være oppmerksomme på at snøen kan skape stor belastning på hustak. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer

Sterk vind

Nordmenn trenger altså ikke bekymre seg for at André beveger seg opp mot nord. Men det ligger akkurat nå et lavtrykk øst for Grønland som beveger seg mot Norge. Fra og med torsdag kan det ventes vind opp mot storm i styrke noen steder i Nord-Norge.

SNØ I ATEN: Hellas' hovedstad lå i et teppe av snø tirsdag. Her er turistattraksjonen Akropolis i bakgrunnen. Foto: Reuters
SNØ I ATEN: Hellas' hovedstad lå i et teppe av snø tirsdag. Her er turistattraksjonen Akropolis i bakgrunnen. Foto: Reuters Vis mer

- Det er et lavtrykk som har potensial til å bli ganske kraftig. Vi kommer med mer utfyllende prognoser i løpet av onsdag, opplyser Skattør til Dagbladet.

Det er også sendt ut gult farevarsel for vindkast og vanskelige kjøreforhold i Nord-Norge. Meteorologisk institutt kommer altså trolig med en oppdatering onsdag.

I Nord-Norge har været skapt store problemer for letemannskapene som prøver å finne de fire antatt omkomne i skredet i Tamokdalen. Søket skal etter planen gjenopptas onsdag.

Til og med i Hellas har de fått merke vinterværet. Flere skoler holdt stengt som følge av at Aten tirsdag lå i et teppe av snø.