Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snøkaos kan stenge flyplassen

Belag deg på kaos og store forsinkelser i flytrafikken de nærmeste dagene. Etter det tette snøværet er forsinkelsene på Gardermoen oppe i en time. Og mye mer snø er i vente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de tre første dagene kan det komme opp i en meter snø på Østlandet. Ifølge Metereologisk institutt skal det falle mellom 25 og 30 centimeter snø i Oslo og omegn i dag. Det samme er spådd for de nærmeste dagene. Det betyr store forsinkelser i flytrafikken både til og fra Gardemoen. Togtrafikken går foreløpig som normalt.

Mot naturkreftene

På Oslo Lufthavn (OSL) er forsinkelsene i formiddag allerede oppe i en time. Fortsetter det å snø vil det bli ytterligere ventetid for utålmodige flypassasjerer.

- De ekstreme værforholdene er svært krevende for oss, sier informasjonsdirektør Knut Egil Hansen i OSL. Han bekrefter at snøfallet kan føre til at flyplassen må stenge.

- Vi jobber mot naturkreftene her, og blir det for ille må vi stenge. Jeg regner med at snøfallet er et omfattende problem for all samferdselstrafikk i Norge, sier Hansen.

Full beredskap

OSL begynnte å forberede seg på de enorme snømengdene allerede i går da værvarslet kom fra metereologisk institutt. Alt tilgjengelig utstyr er tatt i bruk for å holde rullebanene rene, og det ble satt ned en beredskapsplan.

- Det er en krevende prossess å brøyte rullebanene. Husk at det dreier seg om et areal på rundt 2 million kvadratmeter. I dag har vi mellom 50 og 60 snøryddemaskiner ute og like mange folk. Hvis det blir tettere snødrev er det lite vi kan gjøre. Det er begrenset hvor mange brøytebiler vi kan ha ute samtidig, sier Hansen.

Normal flytrafikk er mellom 60 og 65 fly i timen. Når en rullebane er stengt blir trafikken redusert til cirka 40 flyavganger og landinger i timen.

Togene i rute

Hos NSB er togene foreløpig rute, får Dagbladet: på nettet opplyst. Det er ikke heller satt av ekstra beredskap til å ta seg av det kommende snøfallet.

- Vi føler at vi har dette under kontroll, sier Kjell Bakken, informasjonssjef i Jernbaneverket.

- Snømengden hittil er udramatisk for oss. Vi har skrudd på varmeanlegg i sporvekslene, der togene skifter spor. Det er her det kan oppstår kritiske situasjoner hvis det blir for mye snø, sier Bakken.

For Gardermobanen er det allerede satt inn ekstra kapasitet. Her er det heller ingen forsinkelser. Du kommer deg altså til flyplassen. Men sannsynligvis ikke videre når du skal.

HÅPLØST VÆR:</B> Informasjonssjef i OSL må kjempe mot naturkreftene. Går det riktig ille må flyplassen stenge. Metereologene har meldt en meter snø i Oslo-området i løpet av de neste dagene.