Uvær i nord

Snøkaos og skredfare - flere hundre evakuert i Lofoten

Hundrevis av innbyggere er evakuert etter at snø og skredfare har skapt kaos i Lofoten. Politiet advarer beboere som har nektet å forlate sine hjem.

LOFOTEN: Enorme snømengder skaper trøbbel i nord. Mandag 28. januar er flere skoler stengt som følge av uværet. Video: @kristoffer.lorentzen, @janarned og Vestvågøy kommune. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Noen husstander valgte å ikke etterkomme oppfordringen vår om evakuering. Vi tar en ringerunde til dem nå og oppfordrer dem på det sterkeste å evakuere. Skulle det gå et ras nå, er det usikkert hvor raskt vi kan hjelpe dem, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt til NTB natt til tirsdag.

Totalt skal rundt 100 personer fra Skjelfjord og 100 fra Ramberg være evakuert. Det har gått et skred som stenger veien i området. Noen måtte derfor evakueres med båt.

- Det er utfordrende å gjennomføre evakueringen i området fordi det er store snømengder og skredfare langs veien, skriver politiet i Nordland i en pressemelding.

Ny rekord

Meteorologisk institutt opplyste mandag formiddag at det hadde blitt satt ny snørekord i Flakstad i Lofoten. På et døgn var snømengden da økt med 65 centimeter til totalt 130 centimeter. Meteorologene har imidlertid kun målinger tilbake til 2007.

I Flakstad kommune i Lofoten var skolene stengt som følge av de enorme snømassene. På ettermiddagen dro kystvaktskipet KV Heimdal til Flakstad kommune for å bistå med evakuering av innbyggere, skrev Lofotposten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer