Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snøkaos på Jæren - minst 15 personer reddet med scootere fra nedsnødde biler

Politiet: - Ekstremvær, har ikke vært på denne måten siden 2011.

E39 VIKEÅSBAKKENE: Et av webkameraene til Statens vegvesen på Jæren viser fortsatt vindkast og virvlene snø klokka 07.29 søndag morgen. Dette er en av de mer oversiktlige streknignene i grålysningen.
E39 VIKEÅSBAKKENE: Et av webkameraene til Statens vegvesen på Jæren viser fortsatt vindkast og virvlene snø klokka 07.29 søndag morgen. Dette er en av de mer oversiktlige streknignene i grålysningen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftig vind og snø fokket igjen veier på Jæren lørdag kveld og natt til søndag så en rekke biler ble sittende fast i mørket ute av stand til å komme noen vei.

Minst 15 personer satt fast i biler og er blitt hentet ut med snøscootere i løpet av natta. Frivillige organisasjoner og leitemannskaper har gjort en stor jobb siden de første stormvarslene kom - bokstavlig talt - ved 23-tiden.

- Ved 08-tiden nå søndag morgen er ingen meldt savnet eller rapportert å sitte fastklemt. Det har sluttet å snø, men det blåser fortsatt kraftig. På flere strekninger er det satt opp fysiske sperringer, sier operasjonsleder Olaug Bjørn i Søt-Vest politidistrikt til Dagbladet.

- Ekstremvær var oppsummeringen han brukte, han som gikk av nattvakt herfra. Det er registrert vindstyrker på 17-18 sekundmeter, stiv kuling.

- Jeg tar forbehold om riktig årstall i farta, men det har ikke vært så heftig vintervær på og rundt Jæren siden 2011/2012, da et tog sto fast, sier politiets påtroppende operasjonsleder.

Allerede lørdag kveld valgte politiet å henstille til folk om ikke å kjøre bil på sørvestlandet natt til søndag, med flere biler som sto fast i snøkaoset og store vanskeligheter for å få hjelpen fram.

Grytidlig søndag morgen gjør avtroppende operasjonsleder Jøran Solheim i Sørvest politidistrikt opp status.

- Vi har hatt rundt 20 frivillige mannskaper ute på et titall snøscootere for å få ut folk som har sittet fast i bilene sine og verken kommet fram eller tilbake.

- Det er nærmere 15 personer som er hentet ut, to av dem var veldig kalde etter å ha ventet i tre-fire timer, men ikke noe dramatisk, sier Solheim til NTB.

Panikk

Han sier det kom inn mange telefoner til politiet og nødsentralen lørdag kveld da været var på sitt verste.

- Det var helt umulig å se noe foran seg i snøføyken, vi hadde en lastebilsjåfør som ringte og fortalte at han ikke så hjulet foran seg da han skulle sette på kjetting. Så det er forståelig at folk ble både paniske og redde, sier Solheim, som berømmer de frivillige mannskapene som har stått på hele natta.

- Været snudde ved 2-tiden, da det sluttet å snø, men det blåser fremdeles svært mye, så selv om alle brøytemannskaper er ute, så fokker jo veier over igjen.

- Det er vanskelig å anslå når veiene vil være ryddet for ferdsel, sier han.

GLATT: Statens vegvesen opplyser om glatte veier flere steder på Østlandet, som her på E16 ved Fagernes, hvor bilistene tar det forsiktig. Vis mer

Stengte strekninger

Alt tilgjengelig brøytemannskap er fremdeles ute.

Veitrafikksentralen opplyser at strekningene fylkesvei 504 Varhaug – Bue, fylkesvei 165 Søyland – Kaffiholen, fylkesvei 147 Tjemsland–Ualand, fylkesvei 201 Bollested – Undheim og fylkesvei 145 Varhaug – Kydland i distriktet er stengt på grunn av uværet. Fylkesvei 181 fra Varhaug til Mossige er gjenåpnet for trafikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!