Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet i Oslo:

Snøkaos på Øst­landet. Skien setter kriseledelse: ­- Bekymret for at folk spar seg fordervet

Politiet ber folk vurdere å la bilen stå. I Telemark holder flere skoler og barnehager stengt, mens ei kvinne gikk seg fast i Drammen og måtte ringe politiet.

TRAFIKK-KAOS I OSLO: Store snømengder er en utfordring i hovedstaden. Fortvilet bussjåfør står fast ved Storo, men Oslofolket vet råd. Video: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Har du bilder eller video av snøkaoset? Tips oss på 2400@db.no

(Dagbladet): De varslede snømengdene på Østlandet fører til vanskelige forhold mange steder. Tirsdag har snøen lavet ned over store deler av Sør-Norge. Det har ført til at både veier, tog og flytrafikken er preget av været.

Nesten 20.000 husstander i Sørøst-Norge har i tillegg mistet strømmen, ifølge NVE. I Telemark er flere skoler og barnehager i Skien og Siljan stengt som følge av strømbrudd.

- Vi ber dere om å hente elevene så raskt som mulig siden skolen er uten strøm, skriver Midtbygda skole på sine hjemmesider.

I Skien kommune er det satt ned kriseledelse for bedre å organisere arbeidet i forbindelse med de utfordrende værforholdene.

STORE SNØMENGDER: Folk må gå gjennom en liten hinderløype av snø for å komme seg fram til jobb i dag i hovedstaden. Video: Marte Dalsegg / Lise Rafaelsen, Dagbladet Vis mer

- En skole og to barnehager er stengt her, i tillegg til flere veier og jernbanelinjer. Det er veldig mye overflatevann som skaper store problemer. Vi har satt kriseledelse for å kunne koordinere og følge opp innbyggerne våre bedre, sier kommunikasjonssjef i Skien kommune, Anne Spånem.

Brukerne av helsetjenester følges ifølge Såpnem nå godt opp. Den svært tunge snøen gjør kommunikasjonssjefen bekymret for at folk med dårlig helse kan bli overbelastet.

I Oslo tok enkelte skiene fatt for å komme seg rundt i gatene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
I Oslo tok enkelte skiene fatt for å komme seg rundt i gatene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Vi er rett og slett bekymret for at folk spar seg fordervet på grunn av tung snø. Det er meldt kuldegrader fra i ettermiddag, så vi oppfordrer folk til å måke innkjørslene sine. Men be om hjelp hvis du trenger det, oppfordrer Spånem.

Sist kommunen så seg nødt til å sette ned kriseledelse på grunn av været, var da en større flom rammet kommunen for to år siden.

Snøen som falt tirsdag morgen førte etter hvert til store mengder smeltevann i Skien.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Snøen som falt tirsdag morgen førte etter hvert til store mengder smeltevann i Skien. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Gikk seg fast i snøen

I Buskerud har snøen gitt problemer også for enkelte fotgjengere. Politiet meldte litt etter klokka 13 at ei eldre kvinne hadde satt seg fast da hun var ute og gikk i Mjøndalen.

- Hun var ute og gikk og hadde da falt eller gått på et sted med for mye snø. Der ble hun sittende fast og ropte da om hjelp, forteller operasjonsleder Rune Hunshamar.

Ingen hørte imidlertid kvinnens rop om hjelp, og til slutt så hun ingen annen utvei enn å ringe nødtelefonen. Hun var da blitt nedkjølt og ba om politiets hjelp.

- Vi rykket ut, men hun ble funnet av en som skulle ut for å måke snø like før vi klarte å lokalisere henne. Politiet er nå på stedet, og en ambulanse er på vei for å sjekke tilstanden og eventuelt ta henne med til sykehus for sjekk, sier operasjonslederen.

Store togforsinkelser

NTB melder at uværet skaper store problemer for togtrafikken i hele Sørøst-Norge. Alle linjer er berørt av værforholdene.

Drammen stasjon har vært stengt store deler av formiddagen på grunn av en feil på signalanlegget. Like etter klokka 12 er situasjonen i ferd med å normaliseres, og Bane Nor melder om ordinær trafikkavvikling mellom Asker og Drammen.

E18 ved Grelland i Holmestrand måtte tirsdag stenges mens brannvesenet fjernet snøskavler som hang fra taket på restauranten som går over motorveien.
Foto: Vestfold interkommunale brannvesen / NTB scanpix
E18 ved Grelland i Holmestrand måtte tirsdag stenges mens brannvesenet fjernet snøskavler som hang fra taket på restauranten som går over motorveien. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen / NTB scanpix Vis mer

- I tillegg er samtlige linjer over hele Sørøst-Norge berørt av været. Kombinasjonen av mye snø og kald vind fører til problemer for alle sporvekslene på toglinjene, noe som fører til store forsinkelser over alt, sier kommunikasjonsrådgiver Harry Korslund i Bane Nor til NTB.

Den tunge snøen ga utfordringer i hovedstaden. Foto: Henning Lillegård / DAGBLADET
Den tunge snøen ga utfordringer i hovedstaden. Foto: Henning Lillegård / DAGBLADET Vis mer

NSB: Dramatisk

NSB er sterkt berørt av de samme problemene Bane Nor strever med, og omtalte tidlig tirsdag den totale stansen ved Drammen stasjon som dramatisk for all trafikk som kommer fra eller skal til Vestfold og lenger sørover.

Et lyspunkt fra NSBs side er at lokaltrafikken rundt Oslo går, om enn med noen forsinkelser. Verre er det at Nordlandsbanen er helt stengt og at det også ser ut at Dovrebanen må stenges i løpet av kort tid.

- Vi har store utfordringer i dag og alt skyldes været, sier Myhre.

- Vurder å la bilen stå

For de som skal ut på veien, er det heller ikke uproblematisk. Vegtrafikksentralen øst melder om store problemer i trafikken mange steder på Østlandet, og ber folk beregne god tid og avpasse farten etter forholdene.

Et av stedene hvor det oppsto problemer, var på E18 ved Grelland i Holmestrand. Her måtte veien stenges mens brannvesenet fjernet snøskavler som hang fra taket på en restaurant som går over motorveien.

- Skal du ut, så vurder om du kan la bilen stå og bruke alternative transportmidler. Det er ikke så ille på veiene at vi oppfordrer folk til å sette igjen bilen hjemme, men vi ser at det kan bli kaos etter hvert som trafikken øker på, og man risikerer å bruke veldig lang tid med bil, sier operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Vidar Pedersen.

Også enkelte busser fikk problemer i snøværet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
Også enkelte busser fikk problemer i snøværet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Vi har hatt alt av mannskaper ute i hele natt, og de vil fortsette utover dagen, skriver Vegtrafikksentralen øst på Twitter. Vegvesenet ber folk kjøre etter forholdene.

Mange fulgte politiets rådet om å la bilen stå i morgentimene. Det førte til svært stor pågang av passasjerer både på buss, tog og bane. ​

Det ble trengsel foran flere buss- og trikkestopp i Oslo sentrum tirsdag morgen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Det ble trengsel foran flere buss- og trikkestopp i Oslo sentrum tirsdag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Beregn god tid

Politiet i Oslo gikk mandag kveld ut og ba folk være innstilt på at snøen kunne skape problemer i trafikken.

- Generelt bør folk være godt forberedt på forsinkelser og beregne ekstra god tid, all erfaring tilsier det, sa operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Politiet følger opp tirsdag morgen, og maner til forsiktighet i trafikken.

Politiet oppfordrer folk til å vurdere om bilen kan bli stående. Foto: Hans Arne Vedlog
Politiet oppfordrer folk til å vurdere om bilen kan bli stående. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

«#Oslo #Asker #Bærum Det er generelt vanskelig kjøreforhold så vi oppfordrer bilister til å tilpasse farten etter forholdene, bergene god tid og holde avstand til forankjørende. Ta kollektivt dersom mulig», skriver Oslo-politiet på Twitter.

Så langt er det ikke meldt om noen store ulykker som følge av snøværet i Oslo-området.

Forberedt på mye jobb

Bymiljøetaten har forberedt seg på å brøyte og kjøre vekk store nedbørsmengder, men sier snøen kan skape problemer.

- Det kan bli enkelte avvik i normal fremkommelighet de nærmeste dagene, men vi skal jobbe på høygir for å holde Oslo fremkommelig og trygg, sier Joakim Hjertum i Veiseksjonen til NTB.

Forsinkelser ved Gardermoen

På Oslo lufthavn Gardermoen er det full bemanning hos brøytemannskapene, og allerede klokka 7.15 var det forsinkelser i flytrafikken.

- Vi klarer å ta unna så langt, men vi kjører på for fullt nå, sier kommunikasjonssjef hos Avinor, Kristian Løksa.

Reisende må forvente forsinkelser utover dagen, legger Løksa til. Han oppfordrer likevel folk til å møte opp som normalt dersom man skal ut på reise.

Mens brøytemannskapene klarer å holde rullebanene åpne på Gardermoen, er det vanskeligere forhold litt lenger vest i morgentimene. Torp Sandefjord lufthavn var stengt fram til klokka 10 på grunn av de store snømengdene.

Flyplassen er nå åpnet igjen, men det vil være forsinkelser på grunn av brøyting mellom avgangene.

Store snømengder preger Oslo sentrum tirsdag morgen. Foto: Hans Arne Vedlog
Store snømengder preger Oslo sentrum tirsdag morgen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Agder og Vestfold

Ved politiets operasjonssentral i Vestfold meldes det klokka 8 om foreløpig få problemer på veiene.

- Det er mye snø, og vi har hatt noen trær som har blåst over veien. Men av trafikkulykker har vi hatt en bil som har snurret på E18 i natt, ellers er det stille, opplyser operasjonsleder Anne Meyer, som også oppfordrer folk til å velge bort bilen til fordel for alternativ transport.

Trær har også vært til besvær i Agder. Flere trær og stolper har blåst over veien i hele regionen, men dette hadde ved 5-tiden ikke ført til store trafikale problemer. Agder-politiet opplyser at veibanen skulle ryddes i løpet av natten.

Omtrent samtidig viste en oversikt fra Agder Energi at rundt 14000 strømkunder på Sørlandet var uten strøm. Nesten like mange var uten strøm mandag kveld.

Strømproblemer fører også til at Vestfoldbanen er stengt mellom Skien og Larvik tidlig tirsdag.

Ifølge NSB er 35 av 79 tog i rute like etter klokka 12. Følgende linjer er stengt for togtrafikk.

GRESSKLIPPER-TRIKS: Jonathan Schill og Kaitlynn Toporzycki har nettopp flyttet til ny bolig med en større oppkjørsel enn de er vant til, men å måke snø manuelt var ikke et alternativ for husstanden. Video: CNN Vis mer

** Skien-Notodden

** Skien-Larvik

** Nelaug-Vennesla

** Halden-Ed

** Drammen

** Dunderland-Lønsdal

Vegtrafikksentralen melder om at følgende veier og ferger er stengt eller innstilt som følge av været.

** E6 Mjåvatn bom, på strekningen Mosjøen til Mo i Rana i Nordland. Stengt på grunn av sterk vind. Anbefalt omkjøring via Fv 78.

** E6 Saltfjellet i Nordland. Stengt på grunn av uvær.

** E6 Ferjestrekningen Bognes-Skarberget, på strekningen Fauske - Narvik i Nordland. Fergesambandet er innstilt på grunn av sterk vind.

** E6 Sennalandeti Finnmark. Stengt på grunn av uvær. Ny vurdering klokken 09:00.

** E69 Skipsfjordhøgda bom ved Skarsvåg i Finnmark. Stengt på grunn av uvær.

** E69 Skarsvåg til Nordkapp i Finnmark. Stengt på grunn av uvær.

** Riksvei 13 på Vikafjellet i Sogn og Fjordane/Hordaland. Stengt på grunn av uvær.

** Riksvei 15. Billingen bom ved Ospeli, på strekningen Strynefjellet i Sogn og Fjordane/Oppland. Kolonnekjøring på grunn av uvær. Kan bli stengt på kort varsel.

** Riksvei 80. Ferjestrekningen Bodø til Røst. Fergesambandet er innstilt på grunn av uvær. Gjelder sambandet Bodø - Værøy - Røst.

** Riksvei 80, ferjestrekningen Bodø-Moskenes i Nordland. Fergesambandet er innstilt på grunn av sterk vind.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!