Snøkaos på Østlandet

Bilister klager til politiet, som har mer enn nok å gjøre når det snør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har i grunnen fint lite med snøbrøyting å gjøre, men må likevel ta mye av støyten når utålmodige og frustrerte bilister ikke kommer seg fram på snødekte veier.

- Vi får haugevis av telefoner fra folk som etterlyser måking. Det er en belastning for oss å få alle disse telefonene. Det er svært lite politiet kan gjøre med snøen, og alt disponibelt brøytemannskap fra Vegvesenet er allerede ute, sier operasjonsleder Rune Arneberg i Østfold politidistrikt til NTB. Han var selv en av mange som hadde problemer med å ta seg fram i trafikken i snøværet søndag morgen.

Få alvorlige ulykker

Til tross for snøen, har politidistriktet fått rapport om forbausende få ulykker, og ingen som har medført alvorlig persons kade.

Da var det verre i Oslo, der politiet fikk 27 trafikkuhell å hanskes med lørdag kveld.

- Det ble heldigvis ingen personskader i uhellene, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad i Oslo politidistrikt til NTB.

Heller ikke i Asker og Bærum ble det personskader, selv om politiet kunne melde om flere trafikkuhell enn normalt. Én bilist hadde tydeligvis ikke fått med seg hvilken årstid det var og kjørte rundt i snøkavet med sommerdekk - naturlig nok uten særlig kontroll over bilen.

I Hedmark har det også vært en del småulykker, mens Vestfold-politiet søndag meldte om kaos på småveiene, men ingen ulykker.

Hovedveiene først

Også Vegtrafikksentralen i Oslo får mange henvendelser i disse dager. Sentralen opplyser at de prioriterer brøyting på de store veiene først, så bussrutene, og til slutt kommer boligområdene. Mange steder kan derfor folk ikke vente brøytebilene før om et døgn eller to.

- Nå er det bare småveier som ikke er brøytet. Vegvesenet har absolutt alt mannskap ute. Hovedveiene er åpne, og det er ingen rapporter om ulykker eller andre problemer i trafikken, sier Gun Åserudhagen, vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen, til NTB søndag formiddag.

De eneste som antakelig er fornøyd med veiforholdene, er bergingsselskapene. I Follo har disse selskapene hatt et travelt døgn, melder politiet. Også på Romerike var det flere utforkjøringer, men uten store konsekvenser. I Lillestrøm fikk folk merke at også drosjene strevde i snøværet. Flere av dem måtte hutrende vente opptil en time i drosjekø natt til søndag.

(NTB-Kristen Rusaanes)

<B>VANSKELIGE KJØREFORHOLD:</B> Snøfall og glatte veier på Østlandet førte til mange trafikkulykker og uhell lørdag. To biler var involvert i denne ulykken på Kjelsås i Oslo sent lørdag kveld. Ulykken førte til kun lettere personskader.