VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Fredag ettermiddag kolliderte en buss og en personbil på Flaktveit i Bergen. Foto: Bergen Foto og Media
VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Fredag ettermiddag kolliderte en buss og en personbil på Flaktveit i Bergen. Foto: Bergen Foto og MediaVis mer

Snøkaos på veiene: Buss og personbil krasjet

Det snør i store deler av Sør-Norge. Det skaper trafikale problemer mange steder.

  • Har du bilder, video eller tips? Ring oss på 24 00 00 00 eller send e-post til 2400@db.no.

Snøen har i løpet av dagen lavet ned over store deler av Sør-Norge, og det ser ikke ut til å slutte med det første. Med seg bringer snøen vanskelige kjøreforhold og trafikkuhell.

GLATT: Statens vegvesen opplyser om glatte veier, flere steder på Østlandet, som her på E16 ved Fagernes, hvor bilistene tar det forsiktig. Vis mer

30 centimeter snø

- Det vil snø utover kvelden og morgendagen. Det kan bli en del i Agder og i Dalane i Rogaland. Vi har farevarsel for vanskelige kjøreforhold der, forteller Haldis Berge ved Meteorologisk institutt.

Fra i dag til i morgen ettermiddag er det ventet rundt 20 centimeter på et døgn, og det kan komme opp mot 30 centimeter i kyststrøkene i Agder fylke.

Det er også meldt vanskelige kjøreforhold for Oslo, Buskerud, Vestfold og Telemark fram til lørdag ettermiddag.

- Det er lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av snø. I disse områdene kan det komme 10-15 centimeter i løpet av 24 timer, sier Berge.

Lørdag ettermiddag vil snøen, ifølge meteorologen, gi seg i Rogaland, Agder, Telemark og sør på Østlandet, men det vil komme ny nedbør igjen i løpet av lørdag kveld.

- Da blir det snø i de samme områdene, kanskje mest på Østlandet og i Agder fylke på søndag, sier Berge.

Buss og bil kolliderte

Ettermiddagsrushet har vært preget av flere hendelser som har skapt køer i Bergen. I ettermiddag kolliderte en buss og en personbil på Flaktveit.

- En leddbuss kjørte i fjellveggen, kom ut i veien igjen, og traff en bil i fronten, forteller vaktkommandør Helge Lund ved 110-sentralen til NRK.

Det var bare sjåføren i bussen, og én person i bilen. Selv om de materielle skadene var store, skal ingen av de to ha blitt alvorlig skadd.

Lange køer

I tillegg har flere busser og lastebiler hatt problemer.

- Det har vært litt trafikkuhell i dag, sier Hanne Nordheim, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen Vest, til Dagbladet.

Rundt klokka 18.30 forteller hun at trafikkproblemene ser ut til å løse seg i Bergen, med unntak av fylkesvei 555 ved Sotra, der er det fortsatt køer.

- Så har vi et vogntog som står på E134 i retning mot Haukeli, det skaper lange køer der. Dette gjør også at køen både står nordover og sørover på E139, sier Nordheim.

Det er også et vogntog som sperrer fylkesvei 6 i Sveio kommune.

- Det har vært kolonnekjøring over Haukelifjell store deler av dagen, men nå startes det også kolonnekjøring på strekningen Seljestad og Røldal, legger trafikkoperatøren til.

Lastebil veltet

Lokalavisa Fædrelandsvennen rapporterer også om en rekke trafikkulykker og andre uhell i forbindelse med snøen. Morten Nilsen, leder for teknisk enhet i Statens vegvesen, opplyser til avisa at flere vogntog har fått kjøreforbud i snøværet i ettermiddag.

- Akkurat nå er det store problemer i Osestadbakken og Lenesbakken. Her holder vi på med bilberging og utluking av biler som ikke skal være på veien, sier Nilsen ved 17.30-tiden.

Tidligere i dag veltet en lastebil på E39 ved Lenesfjorden. Sjåføren satt fastklemt, men ble etter hvert frigjort og sendt til sykehus for en helsesjekk.

- Lastebilen ligger et stykke utenfor veien og vil bli berget på et seinere tidspunkt når det er mindre trafikk, sier Andreas Larsen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen Sør, til Dagbladet fredag ettermiddag

LINDESNES: Snøværet som er kommet inn over Agder lager trafikale problemer langs E39. Her står trafikken ved Fardalsbakken mellom Lyngdal og Vigeland i Lindesnes kommune. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
LINDESNES: Snøværet som er kommet inn over Agder lager trafikale problemer langs E39. Her står trafikken ved Fardalsbakken mellom Lyngdal og Vigeland i Lindesnes kommune. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Beregn god tid

Trafikkoperatør Larsen forteller at det er mye kø i området.

- Det er mest problemer Vest-Agder, spesielt området mot Lyngdal og Mandal. Det er også noen vogntog som sliter i noen av de typiske bakkene, som pleier å skje i slikt vær, sier Larsen.

- På E39 vestover må du beregne god tid. Også må du sørge for at du er skodd etter forholdene, sier operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Eivind Formoe, til Dagbladet.

- Utfordrende kjøreforhold

Operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Jan Kristian Johnsrud, forteller til Dagbladet at det har vært glatt på veiene og at det har vært en del trafikkuhell i løpet av dagen.

- Det har vært mest utfordrende i Hallingdal, riksvei 7 mellom Nesbyen og Gol.

På riksvei 7 ved Svenkerud var tre biler involvert i et trafikkuhell før klokka 15. Det er svært glatt på stedet, skrev politiet. To timer senere var en buss og en personbil involvert i en ulykke på riksvei 36 mellom Bø og Seljord. Ingen ble skadet, men ulykken skapte trafikale problemer på stedet.

- Det er utfordrende kjøreforhold. Kjør etter forholdene, oppfordrer Johnsrud.

Rolig fredag

Vegtrafikksentralen Øst, som har ansvar for Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark og Oppland, melder derimot at det har vært lite trafikkuhell i dag.

- Det snør i de fleste områdene. Vi har hatt lite trafikkuhell, men det har vært flere kjøretøy som har stanset, sier trafikkoperatør Kristina Skogly, og legger til:

Hun forteller at dette har vært en fredag utenom det vanlige, nemlig en rolig fredag.

- Det har vært lite trafikkuhell, og spesielt på E6 nordover pleier det alltid skje noe, men det har det ikke gjort.