Snøkaoset fortsetter på Sørlandet - fare for ras og kollaps

Politiet i Agder mottar henvendelser fra fortvilte folk i uværet. - Hold bilen parkert, oppfordrer Statens vegvesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Uværet på Sørlandet fortsetter, og det ser ikke ut til at det blir noe særlig bedre utover helgen.

- Det er ikke kaos som det var, men været er det samme, sier operasjonsleder Bård Austad ved Agder politidistrikt til Dagbladet.no.

Han forteller at hovedveiene i fylket er blitt operative, men at det er dårlig eller ingen fremkommelighet ved enkelte sideveier.

Beredskapstelefon

De fleste kommunene i Agder har nå iverksatt beredskapstelefoner slik at folk har et sted å henvende seg.

- Dette har vært viktig å få på plass. Vi har mottatt kolossalt mange telefoner, men heldigvis ingen med voldsom dramatikk. Folk ringer med masse praktiske problemer i uværet, som for eksempel går på det å få skaffet mat og medisiner, eller å få opp ytterdøra, sier Austad.

Røde Kors er i beredskap med gode hjelpeordninger for blant annet eldre og uføre som har problemer i uværet.

Tung snø

TUNG SNØ: Taket på Postens hovedterminal på Sørlandet kollapset i går kveld på grunn av tung snø. Foto: Scanpix
TUNG SNØ: Taket på Postens hovedterminal på Sørlandet kollapset i går kveld på grunn av tung snø. Foto: Scanpix Vis mer

Det har snødd kraftig på Sørlandet de siste fire dagene. Sent i går kveld raste et halvtak sammen på Postens hovedterminal, men til alt hell ble ingen personer skadd, melder NTB. Posten vil nå granske hendelsen

Posten i Agder-fylkene er allerede sterkt forsinket på grunn av de ekstreme værforholdene de siste dagene, og det er umulig å si når den vil være i rute igjen.

Operasjonsleder Austad oppfordrer folk til å være oppmerksomme på egne eiendommer og på hvor de beveger seg med hensyn til tung snø og rasfare.

- Våt snø oppå den tørre gjør at snøen blir tung. Det har ikke blitt så ekstremt ennå at vi har gått ut med at det er farlig, men folk bør være oppmerksomme. Det er lurt å måke vekk snø fra egne tak, sier han.

Strømstans

Rundt 3000 husstander fra Søgne til Lillesand er fortatt uten strøm. Trær har falt over kraftledningene på grunn av det dårlige været i området.

- Vi har mannskaper ute der det har oppstått feil, men det har snødd tett i flere dager, så det er vanskelig å komme frem, sier informasjonssjef Realf Ottesen i Agder Energi til Dagbladet.no.

Han sier de er forberedt på at det kan komme mer snø og temperaturer rundt null. Erfaringsmessig kan en slik situasjon være problematisk med hensyn til strømforsyning.

Snøkaoset fortsetter på Sørlandet - fare for ras og kollaps

- Vi har beredskap til å kunne håndtere det, men det kan dessverre ta litt tid. Akkurat nå gjør vi så godt vi kan for at folk skal få strømmen igjen så fort som mulig, men jeg kan ikke love når det blir, sier Ottesen.

Dobbel brøytekapasitet

Statens vegvesen melder om god fremkommelighet på E18 og E39 gjennom Agder-fylkene.

- Vi har nå doblet brøytekapasiteten på strekningene, men trafikken går sent, sier distrikssjef for Statens vegvesen i Vest-Agder, Johan Mjaaland.

Likevel oppfordrer Mjaaland folk som har mulighet, til å la bilen stå parkert.

- Jeg befinner meg nå i Kristiansand. Her er det få muligheter for parkering og dårlig fremkommelighet. Mitt beste råd er å holde bilen parkert hvis man ikke må ut, sier han.

Mjaaland legger til at en del vogntogtrafikk har skapt problemer på Sørlandet.

- Det er nå kjettingpåbud gjennom fylket. Både politiet og vegvesenet står ute på veiene og kontrollerer at vogntog har kjetting.

Ingen bedring

Uværet kommer til å fortsette en stund til, i hvert fall ut helgen. Det kan komme mellom 30 og 35 centimeter med snø i Kristiansand-området.

- I helgen kommer det fortsatt til å være en god del vind og snø, spesielt på kysten av Vest-Agder, sier vakthavende meteorolog, Øyvind Johnsen, ved Meteorologisk institutt.

- Vi ser ikke bort fra at kulingen på kysten kan komme opp i liten storm i de vestligste områdene i løpet av natta eller i morgen tidlig, fortsetter han.

BOM FAST: Biler og trailere sto bom fast langs E 18.
I GRØFTA: En av mange biler som har gått inn i autovernet og rett i grøfta på Sørlandet.
POSTEN SKAL FREM: Tom Vidar Dolsvåg prøver etter beste evne å levere fredagens post på Lund i Kristiansand sentrum.
KJØRT UT: Det er nå påbudt for vogntog å bruke kjetting på hjulene gjennom Vest-Agder.
UVÆr: En hjelpekolonne på vei rett vest for Lillesand torsdag for å hjelpe de mange som er blitt sittende fast på E 18 under snøstormen som raser på Sørlandet.