SNØKAOS: Snøkaoset på veier og jernbane på sørvestlandet er dramatisk. 
Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix
SNØKAOS: Snøkaoset på veier og jernbane på sørvestlandet er dramatisk. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpixVis mer

Snøkaoset på veier og jernbane fortsetter

Sørlandsbanen og en lang rekke veier er stengt og kaos råder under snøstormen på Sørvestlandet. Over 150 togpassasjerer sitter værfast i Kristiansand og på Jæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uværet førte til en dramatisk og langvarig reise for passasjerene på både nattoget fra Stavanger mot Oslo og nattoget som var på vei i motsatt retning.

115 passasjerer satt i timevis værfast inne i nattoget fra Stavanger som ikke hadde kommet lenger enn til Vigrestad på Jæren, før de endelig ble evakuert lørdag formiddag.

- Politiet har kommet seg fram til Vigrestad og fått rigget i stand et samfunnshus for de 115 passasjerene. De blir nå evakuert ut av toget, så får de forpleining i samfunnshuset. Her er bygdestrømmen på plass, så vi slipper å være engstelig for at strømmen skal gå når man flytter på toget. Dette er trygge omgivelser for dem, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB til NTB i 9-tiden lørdag. Uten strøm For passasjerene var natten lenge ekstra utfordrende ettersom strømmen gikk og ble borte i flere timer.

- Strømmen brøt rett før midnatt og var ikke tilbake før litt over klokka 3. Men vi har hatt dialog med de ombordansvarlige på telefon, og de har meldt om gode forhold på toget. Folk har fått slappet av og sovet noenlunde greit, selv om det er klart det er kjedelig å ikke komme lenger enn én time fra Stavanger, sier Myhre.

Han forteller at strekningen mellom Stavanger og Kristiansand kommer til å være stengt resten av dagen, kanskje også søndag på grunn av problemer med kjøreledningen og all snøen som vinden har blåst over sporet.
Bom fast i Kristiansand I Kristiansand sitter det lørdag formiddag 50 personer inne i nattoget som kjørte fra Oslo fredag kveld.

- Disse har sittet inne i toget i hele natt. De har fått forpleining, mat og drikke. Så må vi bare vente på tillatelse til å få fraktet dem med buss. Vi håper å få gjort det i løpet av dagen, men det er slett ikke sikkert. Det er helt krise, sier Myhre.

Han forteller at det jobbes intenst med å få åpnet lokaltogtrafikk mellom Stavanger og Sandnes.

- Men det er helt avhengig av at Jernbaneverkets mannskaper får brøytet og børstet sporene. Togene fra Kristiansand til Oslo går imidlertid som planlagt, sier Myhre.
— Hold deg hjemme! Foreløpig er forholdene så ille at politiet rett og slett råder folk i hele Rogaland til å holde seg hjemme. Og er man først ute på veien, så ber Anette Frøyland i Rogaland politidistrikt folk om ikke å gå ut av bilen dersom man kjører seg fast eller ikke kommer videre.

- En viktig melding til alle som sitter i bilene sine — ikke forlat bilen. Det er fordi vind og kulde gjør at det er tryggest å oppholde seg i bilen og vente på hjelp der. Hjelpemannskaper jobber for å bistå alle som er berørte. I tillegg skaper forlatte biler vanskeligheter for brøytemannskapene. Dette fører til ytterligere forsinkelser, sier Frøyland.

- Rådet fra politiet er fremdeles å holde seg hjemme så fremt det er mulig, sier hun. 500 biler fast Rundt 500 biler sto fast på E39 ved Ålgård natt til lørdag, men i løpet av natten var hver og en flyttet ut av snøkaoset. Klokka 11.30 lørdag formiddag kunne Statens vegvesen melde at E39 mellom Ålgård og Bue endelig kunne åpnes igjen.

I Rogaland er foreløpig sideveier mellom Kverneland og Ålgård fremdeles stengt. En lang rekke fylkesveier er stengt, og åpnes først når brøytemannskapene har fått unna snømassene.

Det voldsomme uværet på Sørvestlandet fortsetter utover lørdagen. Meteorologisk institutt varsler full storm på Vestlandet sør for Stad og uværet ser ut til å strekke seg videre østover. For fylkene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus og Buskerud meldes det om snø og vind som gir vanskelige kjøreforhold lørdag, vesentlig først på dagen og i indre områder.

(NTB)