Oslo universitetssykehus

Snokesjokk i journaler - sykehusansatt tok seg ulovlig inn hos 33 pasienter

Sjef på Oslo universitetssykehus: - Verste jeg har sett på 30 år. Har bare fått tak i 25 av ofrene.

SJOKK OG ALVORLIGE KONSEKVENSER: En av mennene som har fått brev og beklagelse fra Oslo universitetssykehus om at han er et av ofrene for journalsnoking. Av personvernhensyn velger Dagbladet å ikke fortelle om konsekvensene nå. Foto: John Terje Pedersen, Dagbladet.
SJOKK OG ALVORLIGE KONSEKVENSER: En av mennene som har fått brev og beklagelse fra Oslo universitetssykehus om at han er et av ofrene for journalsnoking. Av personvernhensyn velger Dagbladet å ikke fortelle om konsekvensene nå. Foto: John Terje Pedersen, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oslo universitetssykehus mener å ha avdekket den mest omfattende, kjente saken her i landet der en sykehusansatt har skaffet seg ulovlig tilgang til pasientjournaler. Sykehuset har 20 000 ansatte.

En ansatt ble avskjediget i november etter at omfattende gransking ved sykehuset avdekket at 33 personer er berørt av snokingen.

Etter det Dagbladet har fått vite er det avdekket elektronisk mer enn 200 ulovlige innsyn totalt sett for de berørte pasientene.

Anonymt tips

Og det var et anonymt tips med spørsmål til sykehuset i september som utløste gjennomgangen - ikke sykehusets egne rutiner og sikkerhetsopplegg.

Det er også registrert at den sparkede ansatte har tatt print av en journal vedkommende ikke hadde lovlig tilgang til. Det kan bety at sensitive helseopplysninger om en identifiserbar person er utenfor helsevesenets kontroll.

- Dette er en helt forferdelig sak. Jeg har ikke opplevd eller hørt om noe tilsvarende de 30 årene jeg har jobbet i sykehus, sier professor og klinikkleder Terje Rootwelt ved Barne- og ungdomsklinikken på Oslo universitetssykehus til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer