Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snoket i Lahnsteins e-post

Redningsselskapets granskning avslører at Monica Kristensen Solås skal også ha lest e-poster til og fra styremedlemmer i Redningsselskapet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både private og offisielle e-poster sendt til og fra Anne Enger Lahnstein ble søkt etter av hennes etterfølger i sjefsstolen, Monica Kristensen Solås. Det går fram av den interne granskningen av e-post skandalen i Redningsselskapet som legges fram for styret i dag. Det er kilder med innsyn i rapporten som opplyser dette til Dagbladet.

– Jeg kjenner Redningsselskapet og er glad i det. Jeg har fulgt denne saken med stigende vantro, men ønsker ikke å kommentere enkeltdetaljer på det nåværende tidspunkt, sier en oppgitt Anne Enger Lahnstein. Hun forlot Redningsselskapet da hun ble fylkesmann i Østfold i januar 2004.

Kristensen Solås avviser
I rapporten som legges fram for Redningsselskapets styre i dag, går det fram at Kristensen Solås har søkt på datafiler som lå igjen etter forgjengeren Lahnstein på selskapets servere. Det gjelder både virksomhetsrelaterte og private e-postfiler. Søkene går helt tilbake år 2000, da Lahnstein ble ansatt.

Rapporten er utarbeidet av et utvalg under ledelse av advokat Ellen Dehn Arvesen som er satt ned for å granske det interne bråket i Redningsselskapet.

I morgen skal styret behandle rapporten med granskningen av Kristensen Solås søk i ansattes e-poster. Saken er også under politietterforskning.

Kristensen Solås avviser anklagene, men ønsker ikke å kommentere denne siden av saken ytterligere, før hun har sett rapporten.

I søkene gjennom ansattes eposter - som også omfattet Lahnsteins slettede datafiler - har Kristensen Solås brukt selskapet Ibas med noen av Norges fremste eksperter på å rekonstruere data. Dette bekrefter Kristensen Solås. Olav Nysæter i det Kongsvinger-baserte selskapet bekrefter at Ibas har jobbet for Redningsselskapet ved Kristensen Solås. Nysæter ønsker ikke å kommentere detaljer ved oppdraget og viser til at saken er under politietterforskning.

Snoket i styret også
Monica Kristensen Solås skal også ha gått gjennom e-poster til og fra styremedlemmer i Redningsselskapet. Det opplyser visepresident, Hermod Larsen, til Dagbladet. Han ble i går informert om dette av fungerende generalsekretær Kjell L. Brevik.

– Kjell Brevik ringte meg for en halv time siden for å orientere meg om at min e-post med stor sannsynlighet er sjekket.

– Sjekket av hvem?

– Av daværende generalsekretær, Monica Kristensen Solås.

– Hva synes du om det?

– Det er direkte forkastelig. For meg personlig er det ikke verre enn for de ansatte som har fått sin epost sjekket. Vi går alle ut fra at den er ment for adressaten og ingen andre. Denne e-postsaken står for meg som en famøs katastrofe.

– Men du er ikke bare personen Hermod Larsen. Du er medlem av styret, som er generalsekretærens overordnede.

– Ja. Og hvis dette er tilfellet, er det illojalitet overfor et styremedlem.


Grovt tillitsbrudd

– Vil dette få følger for de forhandlinger som nå pågår mellom styret og Solås om en sluttavtale?

– Ja. Det vil helt klart få betydning for min holdning til det.

Det har lenge vært antydet at ledelsens lesing av ansattes e-post har vært mer omfattende enn det som har kommet fram. Når også styremedlemmers e-post er lest, vil det måtte ansees som et grovt tillitsbrudd overfor generalsekretærens overordnede, styret som har ansatt henne. Etter det Dagbladet har grunn til å tro er ikke Larsen det eneste styremedlemmet som har fått sjekket sin e-post.

En mobbekampanje? 

Solås avviser uttalelsene fra Larsen:

– Styremedlemmenes e-postkasser fins ikke på våre servere.

–Men dette gjelder e-poster sendt mellom styremedlemmer og ansatte i selskapet.

– Vi har ikke søkt etter e-poster til og fra styret, men de kan selvfølgelig ha dukket opp i våre søk på stikkord. De har ikke vært et mål for våre undersøkelser. Hun mener at Hermod Larsens uttalelser er et ledd i det hun kaller en mobbekampanje:

– Jeg forstår ikke hans beveggrunner og at han velger å fremme disse totalt ukjente påstandene mot meg gjennom pressen. Jeg synes styrets behandling av denne saken er horribel og utilgivelig, sier Solås.

SLÅR KRAFTIG TILBAKE: Monica Kristensen Solås avviser de nye voldsomme anklagene som nå rettes mot henne etter en gransking av e-postskandalen i Redningsselskapet. Horribelt og utilgivelig, er ord hun nå bruker om styrets behandling av saken.
FORTVILET EKS-SJEF: Anne Enger Lahnstein var Kristensen Solås sin forgjenger i Redningsselskapet. Hun synes det er for tidlig å ytre seg om de nye oplysninigene som nå siver ut, men vedgår at hun har fulgt saken med den hun kaller "stigende vantro".

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!