SPORET TILBAKE: :  Den nye samboeren til legens ekskone fant kildene til rusrykter her. Legevakten i Asker og Bærum har allerede skjerpet journalrutinene for helsepersonells pålogging. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET.
SPORET TILBAKE: : Den nye samboeren til legens ekskone fant kildene til rusrykter her. Legevakten i Asker og Bærum har allerede skjerpet journalrutinene for helsepersonells pålogging. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET.Vis mer

Snoket i pasientjournal for legekjæreste

Opplysninger brukt i krangel med ekskone. Dobling av snokesaker, men helsepersonell slipper med advarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En lege ved en av landets største legevakter og hans nye samboer - sykepleier på samme arbeidsplass - blir nå gransket av Statens helsetilsyn for å brukt taushetsbelagte helseopplysninger i en opprivende barnefordelingssak med legens ekskone.

Det er Fylkesmannen i Oslo og Akershus som har bedt Helsetilsynet om å vurdere forføyninger mot legen og sykepleieren.

I tillegg er det opprettet tilsynssak mot Legevakten i Asker og Bærum om interne rutiner.

«Journalsnokingen» ble avdekket fordi lege-eksfruens nye samboer ba om utskrift av sin egen elektroniske pasientjournal i høst. Samboeren fattet mistanke etter antydninger fra barnevernet om et rusproblem.

Snoket to ganger Elektroniske spor viser at sykepleieren var inne i journalen to ganger med ni måneders mellomrom, og gikk videre til sin mann, legen, med opplysninger som hun oppfattet som kompromitterende.

I et brev til fylkesmannen beskriver hun forholdet mellom mannen og ekskona som konfliktfylt, og legger seg samtidig helt flat for å ha tilegnet seg pasientopplysninger i strid med lovverk og instrukser.

Dagbladet har tilgang til alle de skriftlige forklaringene i saken.

Både legen og sykepleieren understreker at «snokingen» ikke er noe bestillingsverk fra hans side.

Legen: - Svært opphetet - Jeg antar at jeg har gitt uttrykk for at jeg mener klageren har et rusproblem.  Jeg understreker at mine uttalelser falt i svært opphetede situasjoner der jeg som far både var sint, fortvilet og redd for hvordan omsorgen for mitt barn ble ivaretatt, skriver legen.

Legen og sykepleieren henviser Dagbladet til legevakt-ledelsen for ytterligere kommentarer.

Legens ekskone opplyser at barnevernet nettopp har gitt beskjed om en anmeldelse fra legen blir henlagt, og at en rettssak på nyåret vil avklare omsorgen for felles barn.

- Vår motpart i denne striden skulle aldri vært inne på denne pasientjournalen. Dessuten er det som står der blitt grovt feiltolket. Det er kynisk at han fortsetter å hevde denne rushistorien, som ikke stemmer, i forbindelse med barnefordelingssaken, sier ekskona og den nye samboeren til Dagbladet.

60 minutter om taushet Saken har allerede fått konsekvenser på Legevakten i Asker og Bærum, der et 30-talls sykepleiere og minst 100 leger kan sjekke pasientopplysninger til om lag 150 000 mennesker.

- «Anonyme» fellesbrukere er nå blitt fjernet. Alt personell på Legevakten må nå bruke personlige brukernavn for pålogging i pasientjournalen.

- I tillegg er det gitt 60 minutter internundervisning om taushetsplikt og journaltilgang, skriver legevaktsjef Ingunn Rese og ansvarlig overlege Germar Schneider i en redegjørelse til fylkeslegen.

Dobling i advarsler Antallet reaksjoner fra Statens helsetilsyn mot «snoking» i taushetsbelagte helseopplysninger, har mer enn doblet seg fra i fjor til i år.

Men ingen leger, sykepleiere, hjemmesykepleiere har ennå mistet autorisasjonen for å ha sjekke elektroniske journaler uten tillatelse.

Mest rus I hele fjor ble det gitt fem advarsler for «snoking» mens 92 ble fratatt retten til å jobbe i helsevesenet for kortere eller lengre tid. Nesten halvparten av autorisasjonene ble inndratt på grunn av rusmiddelbruk.

- Så langt i år har Helsetilsynet gitt ni advarsler og konstatert tre brudd på Helsepersonellovens paragraf 21 a. Det som vurderes ved tilbakekalling av autorisasjon, er om helsepersonell er uegnet til å utøve sin virksomhet, sier avdelingsdirektør Gorm Are Gammeltvedt til Dagbladet.

Han opplyser at Helsetilsynets behandling av denne saken kan ta inntil seks måneder.

Kommunen: - Svært alvorlig Her finner du hele statistikken over helsepersonell som har mistet autorisasjon siden 2000.

Bærum kommune omtaler legevakt-saken på sine egne hjemmesider som «svært alvorlig», og tjenesteleder Gro Steigum opplyser at kommunen tar forholdet som personalsak uavhengig av Helsetilsynets vurdering.