<strong>LEGENDE:</strong> Ang Rita var verdens første til å bestige Mount Everest ti ganger uten oksygentilførsel. Foto: Binod Joshi / AP / NTB
LEGENDE: Ang Rita var verdens første til å bestige Mount Everest ti ganger uten oksygentilførsel. Foto: Binod Joshi / AP / NTB Vis mer

«Snøleoparden» er død

Verdensrekorden hans fra Mount Everest står fremdeles. Nå har 72-åringen gått bort.

Publisert

Han ble den første til å bestige Mount Everest ti ganger uten ekstra oksygen og ble kjent som en legende blant fjellklatrerne. Nå har Ang Rita, også kjent som «Snøleoparden» på grunn av sine klatreegenskaper, gått bort.

72-åringen døde mandag i sitt hjem i Nepal etter lang tids sykdom.

- Han var en virkelig stjerne. Dette er et stort tap både for landet og for klatremiljøet, sier Ang Shering, tidligere president i det nepalske fjellklatrerforbundet, til The Guardian.

- Ustoppelig

Rita har i en årrekke vært et kjent navn blant klatrere, men det var i 2017 han for alvor fikk internasjonal oppmerksomhet. Den da 69 år gamle mannen havnet da i Guinness rekordbok som den første i verden til å ha besteget Mount Everest ti ganger uten ekstra tilførsel av oksygen.

Ekspedisjonene skjedde mellom 1983 og 1996, og rekorden fra den beryktede toppen som har kostet flere hundre klatrere livet, står fremdeles, skriver BBC. 1996 ble også Ritas siste besøk på verdens høyeste fjell.

- Han var ustoppelig, sier journalist Narayan Wagle til Kathmandu Post.

MÅLER HØYDEN: Kina og Nepal har lenge kranglet om høyden på Mount Everest. Nå har begge målt fjellet på nytt. Det skriver The Guardian. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Han intervjuet fjellklatreren flere ganger, og minnes ham som en rolig og forsiktig mann.

- Hver gang han kom til Kathmandu brukte vi å reise rundt til vi fant ham, for å høre om de utrolige klatreekspedisjonene, sier Wagle.

Så seg aldri tilbake

Som om ikke ti ganger på Mount Everest var nok - Ang Rita besteg også flere topper over 8000 meter i løpet av sitt liv. Året før han nådde verdens høyeste fjell for første gang, besteg han 8167 meter høye Dhaulagiri.

Fjellet er kjent som et av de vanskeligste i verden å klatre.

- Han var ung, høy og sterk, og lyktes på sitt første forsøk, sier Ang Tshering til Kathmandu Post, og legger til at ekspedisjonen ble starten på Ritas mangeårige ekstremklatring.

MOUNT EVEREST: Over 18 000 kilo er fraktet ned fra fjellet - men det er bare en brøkdel av det som er igjen. Video: CNN Vis mer

Kan bli umulig å slå

Den legendariske fjellklatrerens rekord kan snart også vise seg å bli umulig å slå, i alle fall når det gjelder høyde. Kina og Nepal har lenge kranglet om høyden på Mount Everest. For kort tid siden utførte begge målinger av fjellet på nytt.

Nepal sendte en gruppe opp fjellet i mai 2019, mens Kinas ekspedisjon gikk i mai i år. Siden 1955 har det vært allment akseptert at verdens høyeste fjell er 8848 meter høyt, til tross for at beregningene varierer ut fra hvem som måler. De siste målingene er gjort av amerikanske, europeiske og indiske målere, skriver Nepali Times.

MOUNT EVEREST: Over 18 000 kilo er fraktet ned fra fjellet - men det er bare en brøkdel av det som er igjen. Video: CNN Vis mer

Det har derfor blitt et spørsmål om nasjonal stolthet for Nepal og Kina å i fellesskap komme med sitt eget tall. Et evig spørsmål har vært om fjellet skal måles fra berggrunnen eller fra isen. Mange geologer konkluderer også med at fjellet krympet under jordskjelvet i Nepal i 2015.

Egentlig skulle vi fått svaret på høydespørsmålet allerede, men studiene har blitt forsinket som følge av corona-pandemien.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer