Snømåking kan utløse hjerteinfarkt

Er du mann over 40 år, skal du tenke deg godt om før du kaster deg på snøskuffa. Anstrengelsen kan gjøre deg alvorlig syk. Spesielt utsatt er sofasliterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av den siste uka er flere pasienter innlagt ved Sentralsykehuset i Akershus (SiA) med hjerteinfarkt etter et tøft møte med snøen.

Ikke udødelige

- Menn over 40 år som ikke akkurat sliter ut treningstøyet, bør holde seg unna snømåking og dytting av biler tidlig på dagen. Selv den jevne trimmer skal være forsiktig.

- Slike anstrengelser er nemlig en voldsom belastning på hjerte og lunger, sier avdelingsoverlege Jan Erikssen ved Medisinsk avdeling på SiA.

Han legger til at all fysisk aktivitet kan være farlig og utløse hjertesykdom før kroppen har gått seg varm.

- Mange er disponert for hjertesykdom uten å vite om det. Dette gjelder for aktive trimmere så vel som for sofasliterne. Men spreke 40-åringer tror jo de er udødelige. Det er de ikke, det får vi stadig bevis for, sier Erikssen.

Farlig bråstart

Ifølge Erikssen bør alle, 40-åringer så vel som 70-åringer, starte dagen i et rimelig tempo. For tidspress og for mye aktivitet kan utløse hjertesykdom.

- Vi får inn mange med hjerteinfarkt hvert år når snøen kommer. Derfor råder jeg alle til å tenke seg om før de kaster seg over snøskuffa tidlig på morgenen, sier han.
Forskning har vist at brå aktivitet kan være farlig, selv for yngre, veltrente menn.

Mest kjent er en amerikansk studie som sjekket en gruppe antatt friske brannmenn. Studien viste at brå vekking og stress ga store utslag på hjertefunksjonen.