Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snømangel og tørt gress gir rakettfrykt

Bodø (NTB-Erik Veigård): Brannmestere fra Vestlandet til Nord-Norge håper på snø, regn eller forsiktige rakettoppskytere nyttårsaften. I halve Norge er det nemlig snømangel, tørt gress og stor brannfare når fyrverkeriet braker løs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Alstadhaug kommune i Nordland har brannsjef Kari Eldby lagt ned totalt forbud mot fyrverkeri. Det finnes ikke snøfilla på bakken, det har ikke snødd eller regnet på aldri så lenge og bakken er eksplosiv tørr.

- Hvis det ikke blir mye vind nyttårsaften, vil vi tillate at folk skyter rakettene sine ut over havet, men ellers er det totalforbud, sier brannsjef Eldby til NTB.

Bart og tørt i nord

Litt lenger nord har brannmester Alfred Sture Johansen i Bodø etter en del tvil gått med på at bodøværingene får smelle av gårde fyrverkeriet. Også i Bodø er det knusktørt, men mandag kom det et par centimeter snø som reduserte faren nok til at brannmesteren gir grønt lys.

I Tromsø, som bare for få måneder siden gjennomlevde en av tidenes verste snøvintre, er det bar mark. Brannvesenet vil likevel ikke forby fyrverkeri, men håper på at folk utviser forsiktighet. Brannmestere langs hele den «tørre» kyststripen fra det nordlige Vestlandet til Finnmark håper på det samme, og har brukt media til å be folk være forsiktige.

Ved Meteorologisk institutt får NTB opplyst at det i resten av landet stort sett er snø, eller mindre brannfare fordi det har regnet.

Forbud mange steder

For nordlendingene er det uvant å måtte være så forsiktige med nyttårsrakettene sine, for snøen dekker vanligvis bakken på denne tiden. Andre steder i landet er spesielle regler slett ikke uvanlige.

Overingeniør Sigbjørn Lian i Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern sier til NTB at det i kommuner både på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet har vært forbud mot raketter enkelte år, på grunn av tørr mark og brannfare.

- I enkelte kommuner, som for eksempel Langesund, Stathelle og Risør, er det tillatt å skyte opp raketter kun på spesielle områder, av hensyn til trehusbebyggelsen, sier Lian.

Bitter lærdom

I Bergen er det helt forbudt å skyte opp raketter i tettbebyggelsen. Mindre bakkefyrverkeri (ildkuler og lignende) er lov, men de som vil sende raketter til værs, må altså bevege seg til spredt bebygde strøk.

I Folldal kommune i Hedmark har innbyggerne bittert erfart hvor farlig nyttårsfyrverkeri kan være. I 1990 omkom den 21 år gamle Morten Streitlien da en såkalt luftbombe eksploderte i bakkehøyde. Etter ulykken har handelsstanden i kommunen ikke solgt en eneste nyttårsrakett. I stedet samles det inn penger, som i år skal komme Tynset sjukehus til gode.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!