Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snør sekken og grav fram skiene

De mest ihuga kan nå begynne å grave fram skiene. Vinteren er kommet i høyfjellet, og snøgrensa kryper stadig lavere.

Illustrasjonsbilde: Gunnar Lier / SCANPIX .
Illustrasjonsbilde: Gunnar Lier / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||De mest ihuga kan nå begynne å grave fram skiene. Vinteren er kommet i høyfjellet, og snøgrensa kryper stadig lavere.

Et symptom på at vinteren er i anmarsj, er når yr.no sender ut et såkalt obs-varsel om vanskelige kjøreforhold i høyden. Varselet gjelder for Vestlandet sør for Stad, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nord-Norge.

Snødybdene er foreløpig ikke imponerende, rekorden er 30 centimeter i Narvik, ifølge storm.no. 25 centimeter ved Øljusjøane kraftverk i Lærdal 1.124 meter over havet ligger på topp hos yr.no. Men kuldegradene gjør at snøen blir liggende i høyden. I Skjåk i Oppland er det 22 centimeter, i Stor-Elvdal i Hedmark 13 og i Lønsdal i Saltdal i Nordland 17.

- Der det er snø, vil snøen bli liggende. Vi venter en nokså kjølig værtype fortsatt, og det kan komme mer snø, særlig i fjellene i nord og i vest, sier statsmeteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt til NTB.

Mer snø

Et lavtrykk over Nord-Finland trekker iskald nordvestlig vind inn over det meste av landet.

- Det gir bygevær i vest, helt fra Rogaland til Finnmark, sier Storm-meteorolog Jakob Inghammer.

Helt i nord kommer det snø allerede på et par hundre meters høyde, i Midt-Norge ligger snøgrensen mellom 400 og 700 meter, mens du må mellom 600 og 1000 meter opp for å finne snø i Sør-Norge.

Høstfarger
Tromsdalstinden, Vatnvatnet, Rinndalen, Orkanger, Venabygdsfjellet, Romsdalshornet, Tynset, Trysil, Geilo, Oppdal, Stryn, Kongsverg, Hemsedal, 
Gullfjellet, , Stavern, Hvaler, Kragerø, Kristiansand, Madla, Mandal og absolutt alle stedsnavn som står på et kart i Norge!
Tromsdalstinden, Vatnvatnet, Rinndalen, Orkanger, Venabygdsfjellet, Romsdalshornet, Tynset, Trysil, Geilo, Oppdal, Stryn, Kongsverg, Hemsedal, Gullfjellet, , Stavern, Hvaler, Kragerø, Kristiansand, Madla, Mandal og absolutt alle stedsnavn som står på et kart i Norge! Vis mer

Også i Oslo-området lå det rim på bakken torsdag morgen, men sola tok tak og smeltet all glasuren i løpet av kort tid. Fortsatt kan vakre høstfarger nytes i skog og parker, og solskinn kan det bli i Sør-Norge i flere dager fremover. Men ta gjerne søndagsturen på lørdag i stedet.

- Det blir størst mulighet for helgesol i lavlandet sør for Stad og Dovre, men søndagen kan bli ganske grå. Videre nordover blir det opphold på lørdag og nedbør på søndagen, sier Mentzoni.

Forhåpentlig forstår bilførerne at vinterdekk nå er tingen i de aller fleste strøk av landet. Da det første snøfallet kom i Hedmark og Oppland denne uka, sto både biler og vogntog på kryss og tvers.

- Det er bedre å skifte dekk litt for tidlig enn litt for seint, formante politiet, som de gjør hvert år omtrent på denne tida. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling