Snørekorder i fjellet

Flere steder i Sør-Norge har det ikke vært mer sommer-snø på 40 år.

REKORD-SNØ: i fjellområdene sør for Røldal har det ikke vært mer sommer-snø på førti år. Dette bildet ble tatt i fjor - da det var mindre snø enn nå. Foto: Skysstasjonen, Røldal.
REKORD-SNØ: i fjellområdene sør for Røldal har det ikke vært mer sommer-snø på førti år. Dette bildet ble tatt i fjor - da det var mindre snø enn nå. Foto: Skysstasjonen, Røldal.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tre fjellområder i Sør-Norge er det mer snø nå enn det har vært på 40 år.

Det er særlig i fjellet ved Ryfylkeheiene, i Stølsheimen og i Reinheimen vest for Dovrefjell at snøen har hopet seg opp, viser snøkartet fra Norges vassdrags- og elektrisitetsvesen (NVE).

Pyntelig snøsmelting - Det kom veldig mye snø i disse områdene i vinter. Det var fire meter snø i Røldal på et tidspunkt. Det har kommet mye snø, og så har det ikke vært så veldig varmt i vår, så derfor har snøsmeltinga gått «pent og pyntelig», sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk Institutt.

Røldal ligger noen få mil nord for fjellområdene med mest snø i Bykleheiane og Ryfylkeheiane i Rogaland, og er kjent for mye skiturisme.

- Nå er skisesongen over, men det er jækla mye snø i fjellet, så det kan være litt vanskelig å gå på fottur, sier Oddbjørn Lynghammar ved Skysstasjonen kro og hytter i Røldal.

Langbord av snø Ifølge Lynghammar problemene snøen skaper løses med truger, eller selvsagt: med ski.

SNØ-KARTET: I de mørkeblå områdene har det ikke vært mer snø på 40 år. Kilde: NVE.
SNØ-KARTET: I de mørkeblå områdene har det ikke vært mer snø på 40 år. Kilde: NVE. Vis mer

Lynghammar forteller at særlig tyske og nederlandske turister er begeistret over all snøen som er å se - midt på blanke sommeren, og mener at også nordmenn burde benytte mulighetene som snøen gir til en «eksotisk» sommerferie.

- Vi kan arrangere forskjellige ting, som akekonkurranser og fjell-lunsjer, sier han og forteller at han under tidligere snø-somre har vært med å lage langbord av snø til slike lunsjer - og at han gjerne gjør det igjen.

MER SNØ NÅ: Oddbjørn Lynghammar tilbyr seg å bygge langbord av snø for interesserte turister. Her er han på Hardangervidda i fjor høst. Foto: Privat.
MER SNØ NÅ: Oddbjørn Lynghammar tilbyr seg å bygge langbord av snø for interesserte turister. Her er han på Hardangervidda i fjor høst. Foto: Privat. Vis mer