Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snører nettet om Fornebu

De har penger. De har makt. De får det som regel som de vil. Under veiledning av superlobbyisten Per Morten Vigtel har skipsreder Fred. Olsen og hans redervenner god grunn til å tro at de får slå kloa i Fornebu flyplass når siste fly letter 8. oktober i år. Strategien er lagt. Politikerne kan knapt annet enn bukke og takke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For et par år siden fikk Per Morten Vigtel ideen om å bygge Norges IT-fyrtårn på Fornebu. Vigtel?

For folk flest er han et ukjent navn, men de innvidde kjenner ham som en mektig mann, med mektige venner, som vet hva han gjør.
Han var en drivkraft bak opprettelsen av Norsk internasjonalt skipsregister. Han tok initiativet til mektige Maritimt Forum, og han var nøkkelmannen bak vedtaket om nullskatt for rederiene. Tidligere var han direktør i Norges Rederiforbund, men det var etter at han stiftet Norsk Investorforum han fikk ideen om et teknopolis på Fornebu.

Hjelp fra Fred.

Først overbeviste han statsforvaltningen om at ideen var god. Deretter gikk han til sin bekjente, Fred. Olsen, for å få finansiell ryggdekning.
Vigtels ideer overbeviste Olsen. Supermilliardæren fant at det nå var på tide å selge High Tech Park i Singapore og realiserte noen milliarder, for å komme hjem. Til Fornebu.

- Da Fred. Olsen kom med, fikk prosjektet troverdighet og tyngde, bemerker Vigtel.

Og dermed sto andre pengesterke investorer, redere og entreprenører i kø for å få være med: Reder Arne Wilhelmsen, reder og gründer Terje Mikalsen, reder Jens Ulltveit-Moe, konsernsjef Ole Gunnar Selvaag i Selvaaggruppen, Jan Henrik Møller i Møller Eiendomspartner AS. Og Tormod Hermansen i Telenor.

Smeltet Ap

Imens hadde Vigtel brukt sine politiske kontakter for alt hva de var verdt. Nasjonalbibliotekar Bendik Rugaas var Vigtels samtalepartner lenge før han ble statsråd. Saken sto ikke dårligere da Jagland helt overraskende utnevnte Rugaas til planleggingsminister.

- Jeg visste ikke engang at han var Ap-mann, sier lobbyisten.
I tillegg kjente Vigtel statsråd Grete Knudsen godt fra hennes tid som redervennlig handelsminister.

I fjor vinter kunne det norske folk for første gang se svart på hvitt at noe var i gjære. Da presenterte statsminister Thorbjørn Jagland og planleggingsminister Bendik Rugaas regjeringens IT-visjon i Ap's langtidsprogram.

- Det var første gang saken kom på den politiske dagsorden, sier Vigtel til Dagbladet.

Han benekter ikke at regjeringens visjoner til forveksling liknet hans egne planer.

Fikk napp

Så tidlig som i 1995 tok Vigtel seg en tur til Statsbygg for å legge fram en skisse om etterbruken av Fornebu. Visjonen begeistret, og snart fikk han jobben med å utrede hvordan Fornebu skulle brukes.

Et år seinere ble det kjent at IT-prosjektet hadde inngått en intensjonsavtale med Statsbygg om utvikling av Fornebu-tomta, med det naturlige resultat at andre interessenter trodde Fornebu-området allerede var opptatt.

Først i fjor vår ble det kjent at det likevel ikke var inngått en intensjonsavtale.

- Denne uklarheten har sammenheng med interne forhold i Statsbygg. Det forelå en intensjonsavtale, men så kom det ny ledelse i etaten. Men det er ikke viktig, sier Vigtel.

For ambisjonene er skyhøye, og den klare forutsetningen er at superlobbyisten og hans venner får tak i Fornebutomta. Men hvorfor skal de ha tak i akkurat Fornebu?

Finansiell sikkerhet

- Jeg skal fortelle hvorfor jeg valgte Fornebu. Det er den mest attraktive tomta i Norge. Nettopp derfor er det enklere å tiltrekke stor kapital. IT-visjonen er et risikoprosjekt. Går det ikke bra kan de som investerer her ha sikkerhet i fast eiendom som garantert vil øke i verdi, sier Vigtel.
De må altså ha tak i Fornebu. Men selv om mange har tent på ideen har det også vært kritiske røster, først og fremst av distriktspolitisk og utdanningspolitisk art. Før å møte disse problemene har Vigtel laget en snedig strategi med en passende mengde gulrøtter:

  • For det første ligger det allerede an til at IT-Fornebu vil opprette et fond på 100 millioner kroner som skal finansiere utdanning av IT-ingeniører på Fornebu. Dette gjøres i et marked som skriker etter kvalifisert IT-kompetanse.

Distriktsambassadører

  • For det andre har Norsk Investorforum opprettet kontakt med kommuner over hele landet, spesielt i Distrikts-Norge. Vadsø har fått sitt eget elektroniske klasserom. Norsk Investorforum legger penger i forsøksprosjekter i Mo i Rana, Andøya, Narvik, Grimstad, Ulstein og Stjørdal. Vigtel argumenterer for en ny distrikspolitikk hvor den klare forutsetningen er et sentralt IT-senter på Fornebu. Dermed får stortingspolitikere brev fra utkantkommuner om at å satse i Oslogryta er bra distriktspolitikk.

- Distriktskommunenene blir deres gode ambassadører?
- Ja, det er klart det. Det skulle da ellers bare mangle, smiler Vigtel.

Hernes' rolle

  • For det tredje bygges det opp en nær kontakt med universiteter og høyskoler, som ser at det er penger å hente i et samarbeid med Vigtel og hans venner. Her vil tidligere statsråd Gudmund Hernes spille en viktig rolle. Han ble i fjor ansatt av Norsk Investorforum som kreativ kraft. Og som leder av Start-Fondet, som skal arbeide med å få gründerne til Fornebu, har investorforumet ansatt professor Oddvar Aaserud fra NTNU i Trondheim.

Vigtel og hans pengesterke investorvenner noterte i vår første seier i spillet om Fornebu da Telenor fikk kjøpe 200 dekar til takstpris - uten anbudsrunde. Vigtel ser for seg en liknende ordning når resten av området skal selges.

Silicon Valley

Telenor skal være lokomotivet i IT-satsingen. Statsbedriften eier en tredjedel av IT-Fornebu. Men Vigtel vil ikke ha andre storbedrifter til Fornebu. Europas mest attraktive nærings- og kunnskapssenter med vekt på forskning og utdanning, er visjonen. Intet mindre. Norge er altså for lite for Vigtel og Fred. Olsen. Det er allerede inngått avtaler med Smart Valley,som er Silicon Valleys nettverksorganisasjon. Snart står andre høykompetansesentre i verden for tur.

Men først må kontrakten om Fornebu dras i land. Tør politikerne si nei?

Faktum er at Stortingets flertall allerede har tilsluttet seg visjonen:
«Komiteens flertall (...) støtter planene om en opprettelse av et nasjonalt IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Formålet er å skape et senter av internasjonal betydning (...).»

Fred. Olsen & co har gitt premissene.

GRÅ EMINENSE: Den lite kjente, men svært så innflytelsesrike Per Morten Vigtel har alliert seg med storkapitalen i Norge for å sikre seg den mest attraktive tomta i Norge. Vigtel, Fred. Olsen og de andre investorene til vil gi liv til et norsk teknopolis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!