Snork og promp truer sikkerheten

STAVANGER (Dagbladet): Slitne og mette oljearbeidere snorker og promper så hardt at kolleger ikke får sove. Nå skal Stortinget prøve å løse problemet, ettersom sterke kroppslyder går på sikkerheten løs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Til tider er det helt fryktelig, og snorkingen er verst. Jeg har flere ganger måttet be om å få bytte lugar, forteller rørlegger Steinar Birknes (45) fra Åsane ved Bergen til Dagbladet. I går dro han ut til ny to ukers økt på «Sleipner»-plattformen.

Oljearbeiderne blir eldre. Ulydene fra kroppen kommer hyppigere. Stortingspolitikerne er bekymret.

- God søvn og nok hvile er viktig for sikkerheten på installasjonene, sier Ap's Sigvald Oppebøen Hansen til Dagbladet. Han tror på flertall for kravet om at oljearbeidere må få sove aleine.

Men regjeringspartiene nøler:

- Vi må se i øynene at det kan være kortere perioder der ansatte må sove sammen, sier Høyres Peter Gitmark til Stavanger Aftenblad. - Jeg frykter at en skjerping av dagens regelverk vil gjøre det vanskelig å få til den nødvendige fleksibilitet på sokkelen, legger Gitmark til.

Sikkerhetsmeldingen skal behandles i Stortinget 7. mai.

- Det er et stort problem på eldre plattformer. Jeg håper virkelig at Stortinget bestemmer seg for å skjerpe kravene slik at ansatte kan få sove aleine, sier f orbundsleder Leif Sande i Nopef.

På de fleste installasjonene sover oljearbeidere på skift, slik at det alltid bare er én person pr. lugar. - Men det er slett ikke alltid skiftene går i hop, og da må flere sove samtidig.

Oljeindustrien er ikke klar til å tilby alle enkeltrom.

- I verste fall kan det føre til at oljefelt må stenges tidligere fordi det ikke blir lønnsomt å drive dem dersom alle skal få sove aleine, sier viseadministrerende direktør Per Otto Selnes i Oljeindustriens Landsforening til Stavanger Aftenblad.

LEI AV SNORKING: - Snorkingen er fryktelig til tider, jeg har flere ganger måttet be om å få bytte lugar, forteller oljearbeider Steinar Birknes (45), som reiste ut til «Sleipner »i går. Snorking og promping går på sikkerheten løs, nå skal Stortinget avgjøre om oljearbeidere bør ha krav på enkeltrom.