Snorkesyk frikjent for bildrap

47-åringen sovnet bak rattet og frontkolliderte. En person i den møtende bilen omkom. Retten la vekt på mannens sykdom og frikjente ham for bildrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En 47 år gammel mann er i Borgarting lagmannsrett frifunnet for uaktsomt bildrap fordi han lider av alvorlig snorkesyke.

Mannen sovnet bak rattet da bilen kom over i motsatt kjørefelt og frontkolliderte i juli 1999. Passasjeren i den møtende bilen omkom, og sjåføren ble hardt skadd. 47-åringen ble i august i fjor dømt til 90 dagers fengsel for uaktsomt bildrap av Eiker, Modum og Sigdal herredsrett, melder Aftenposten.

Han erkjente umiddelbart etter ulykken at han måtte ha sovnet ved rattet, men kunne ikke forstå hvorfor, siden han verken hadde følt seg trett eller sliten på forhånd. Først etter ulykken ble det oppdaget at mannen lider av «Obstruktivt søvn apne hypopne syndrom» (OSAHS), også kalt alvorlig snorkesyke. Syndromet karakteriseres av tretthet på dagtid og snorking og pustestopp under søvn. En undersøkelse har vist at 12,4 prosent i en gruppe med snorkesyke hadde vært utsatt for trafikkulykker, mot 2,9 prosent i kontrollgruppen.

Borgarting lagmannsrett konkluderer i dommen med at mannen på grunn av alvorlig snorkesyke ikke kan bebreides for at han sovnet bak rattet, og at han derfor må frifinnes for både for uaktsomt drap og uaktsom legemsbeskadigelse på de to i den møtende bilen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer