Snorre (30) ble skutt foran øynene til kjæresten

Renate (21) sto bare ti meter unna. - Jeg ble helt paralysert.

DREPT: Snorre Haller (30) fra Trondheim ble skutt og drept foran kjæresten Renate Tårnes (21). De to reiste sammen til Utøya, men bare Renate kom fra det i live. Foto: Privat
DREPT: Snorre Haller (30) fra Trondheim ble skutt og drept foran kjæresten Renate Tårnes (21). De to reiste sammen til Utøya, men bare Renate kom fra det i live. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet/Expressen): - Snorre døde foran mine øyne, sier Renate til Expressen.

Snorre Haller (30) fra Trondheim og Renate Tårnes (21) var kjærester og begge aktive i AUF. De to reiste sammen til sommerleiren på Utøya.

Men bare Renate kom hjem igjen. Snorre og 68 andre ble offer for massedrapsmannen.

- Jeg ble paralysert - Jeg ble helt paralysert. Det skjedde så fort at jeg ikke forsto hva som skjedde. Da jeg innså hvor alvorlig situasjonen var, begynte jeg å løpe for å redde mitt eget liv, sier Renate.

- Det er utrolig tungt å miste sin kjære på en så brutal måte. Det er en utrolig tung opplevelse som det tar tid å komme over, sier hun.

- Han skjøt flere skudd etter meg, men ingen av dem traff. Jeg er uskadd, sier hun.

Nekter å gi opp Til tross for den personlige tragedien på Utøya, og til tross for den vanskelige uka som er gått siden da, er Renate full av kamplyst. Hun nekter å gi opp grunnet massemorderens onde hensikter. Kjæresten og alle de andre ofrene var engasjerte, for frihet og demokrati. Hun fortsetter å kjempe for deres skyld.

- Vi er en organisasjon som vil kjempe. Vi skal ta den kampen. Ingen kan tvinge oss til taushet, sier hun.

- Vi skal fortsette å sette dagsorden for framtida, Vi skal ta Utøya tillbake, sier Renate.

Renate og Snorre befant seg i LO-hytta på øya da meldingen kom om bombeangrepet i regjeringskvartalet. De begynte å ringe venner og bekjente for å sjekke at ingen var skadd. De ringte også sine foreldre.

Ville få folk i sikkerhet Sammen gikk de til hovedbygget på Utøya for et møte om situasjonen i Oslo. I likhet med så mange andre konkluderte de med at Utøya måtte være det sikreste stedet de befinne seg.

Tilbake i hytta hørte de de først smellene. Renate trodde ifølge Expressen det var noen som lekte med kinaputter. Snorre mente det var snakk om skarpe skudd.

- Vi løp begge mot kafébygget. Snorre begynte å ta tak i folk. Han ropte til meg at jeg måtte få folk i sikkerhet. Jeg løp bort til kiosken og ba dem skalke igjen kioskluka som sto åpen, har Renate fortalt til Adresseavisen.

- Kom sakte mot meg Hun forteller hvordan Snorre og en kamerat sto sammen. De beveget seg mot en bakke. Plutselig så Renate en mann i politiuniform stå der.

- De beveget seg mot en bakke. Plutselig så jeg mannen i politiuniform stå der. Det neste jeg så var at Snorre og kompisen ble skutt og ble liggende på bakken, sier Renate til avisa.

- Deretter så jeg at drapsmannen tok våpenet ned og kom sakte mot meg. Så hevet han våpenet og skjøt flere skudd mot meg. Men jeg ble aldri truffet, sier hun til Adressa.

- Viktig talerstol Renate løp inn i hovedbygningen. Plutselig sto drapsmannen der igjen. Han hadde ifølge Renate kommet seg inn via bakdøra. Renate løp ut, og gjemte seg på et toalett. På gulvet la hun seg sammen med ei annen jente.

I to timer lå de der, mens de flere ganger hørte hvordan morderen kom inn i storsalen. Fra sitt gjemmested ringte Renate og varslet om det som pågikk.

Hun forteller at Snorre holdt sin viktigste politiske tale den siste dagen han levde. Han snakket da om palestinernes rettigheter og samarbeidet mellom fagforening og politikere under den kommende valgkampen.

- Det hersker ingen tvil om at det var stort for ham. Utøya er en viktig talerstol, sier Renate.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer