Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snorre takket nei til Kongens invitasjon

Den 24-år gamle stortingsdebutanten droppet middagen av prinsipp.

BLE HJEMME: Snorre Valen (24) takket nei da Kong Harald inviterte til stortingsmiddag på Slottet. Men stortingsdebutanten for SV ønsket ikke å gjøre et nummer av det. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BLE HJEMME: Snorre Valen (24) takket nei da Kong Harald inviterte til stortingsmiddag på Slottet. Men stortingsdebutanten for SV ønsket ikke å gjøre et nummer av det. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Stortingsdebutant Snorre Valen (SV) hadde ingen planer om å gjøre et stort nummer av at han takket nei til stortingsmiddagen på slottet i dag.

24-åringen er svoren republikaner og ønsker å stå for den platfomen han ble valgt inn på stortinget for, sier han.

- Men for min del var ikke dette noen protestmarkering eller demonstrasjon. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å gjøre noen sak ut av det i det hele tatt. Men når alle ringer og spør, må jeg svare ærlig, sier Valen når Dagbladet ringer.

Istedenfor å kle seg opp til høytidelig middag på Slottet - en tradisjon som er 103 år gammel - valgte han å bli hjemme og finpusset et lite foredrag han skal holde for miljøbevegelsen om klimatoppmøtet i København.

Og han mener spørsmålet om kongehuset fortjener en mer seriøs debatt enn hvem som avslo middagsinvitasjon eller ei.

- Jeg mener vi fortjener en seriøs og opplyst debatt om statsform i Norge, og jeg er fullstendig klar over at jeg trolig tilhører mindretallet med mitt syn. Jeg skulle ønske at først og fremst SV fremla et forslag om endring, og sørget for å heve debatten til et bedre nivå. Men hvordan vet jeg ikke, for jeg er helt fersk på Stortinget, sier han.

Valen tror verken Kongen eller kongehuset er nevneverdig fornærmet over at han avslo middagsinvitasjonen i kveld. Og han er sikker på at hans og majestetens veier vil krysses flere ganger i tiden fremover. Om det blir noen seriøs debatt i kommende periode tør han ikke spå. Men for egen del ønsker han ikke å handle i strid med de prinsippene han gikk til valg på.

- Dessverre er det en tendens til at debattene om kongehuset reduseres til hvorvidt vi fra SV synger til kongesangen i Stortinget eller om Langeland går på Slottet. Derfor hadde jeg, som sagt, ingen planer om å gjøre noe nummer av at jeg valgte å bli hjemme i dag, sier Valen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media