Snøsjokk for svenskene

I panikk forlot flere hundre bilførere og passasjerer bilene sine i snøfonnene og tok beina fatt for å komme seg i sikkerhet. Etter et forrykende uvær med snøfall på rundt én meter på et døgn er det erklært unntakstilstand i den svenske kystbyen Gävle, cirka ti mil nord for Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEDSNØDD: Denne bilen kom ikke langt i snøværet i går.


NESTE STOPP ER: Det var ikke lett å oppdage holdeplassene for Gävles bussjåfører i går.

Kraftig snøfall og sterk vind skapte panikk blant bilistene som ble stående fast i snøfonnene på europavei 4 mellom Gävle og Sandviken i Sverige.
Lastebiler, personbiler og brøytebiler kom seg ikke fram, men førerne våget ikke å bli sittende i bilene og vente på at veiene skulle bli kjørbare.
Forsvarets beltevogner måtte settes inn for å redde mennesker i hus under uværet. Over én meter snø falt i området i løpet av 18 timer.


NESTE STOPP ER: Det var ikke lett å oppdage holdeplassene for Gävles bussjåfører i går.

Innesperret


Brøytebiler jobbet på spreng i hele går for å rydde snøen unna, men snøfallet var så kraftig at veiene var like uframkommelige igjen kort tid etter at enorme snømengder var ryddet til side.

Hundrevis av innbyggere i området ble sperret inne i sine hjem på grunn av de store snømengdene.
Natt til i dag måtte sykepleiere og leger overnatte på sykehusene for å trygge bemanningen utover dagen i dag.
All postombæring i Gästrikland er stanset, og en rekke offentlige kontorer vil holde stengt mandag.
Det lokale uværet ventes ikke å avta før tidligst i formiddagstimene i dag, men det er vanskelig å forutsi nøyaktig hvordan vinden vil bevege seg. Men mye tyder på at Gävle har lagt det verste uværet siden1980 bak seg.
- Vinden holder på å snu mot nord. Det betyr at uværet dreier vekk fra Gävle, og at snøen i stedet går mot Uppland, sier meteorolog Bernt Möller ved SMHI til Aftonbladet.
Det svenske forsvaret har satt inn beltevogner for å avhjelpe situasjonen, slik at alle som trenger rask assistanse, kan få nødvendig hjelp.
Beltevogner har patruljert strekningen utenfor Gävle for å sjekke at ingen sitter igjen i de forlatte bilene. Foreløpig har det ikke skjedd noen ulykker som følge av uværet.
Kent Viktorsson ved Falkens Redningstjeneste i Gävle sier til Aftonbladet:
- Ikke siden jeg begynte her i 1980, har jeg sett tilsvarende uvær.