Snøskredpåske:

Snøskred: - Her er det rasfarlig med klar margin

NVE tester Holmenkollen mot rasfarlige fjellsider i påskefjellet. Og forklarer hvorfor snømengden ikke er problemet.

VÆR FORSIKTIG: Påskeferie kan være gøy, og flere har tenkt å ferdes i fjellet. Ikke vær dumdristig, og hør presidenten i Røde Kors Norges fem råd for trygg ferdsel i fjellet. Video: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Antallet påskemeldinger om små og store snøskred nærmere seg ett hundre lenge før helligdagene i ski- og fjellferien har begynt.

Tirsdag formiddag er i alt 13 veistrekninger i Finnmark stengt på grunn av snøskred eller fare for skred, melder iFinnmark.

I går ble snøskredavdelingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varslet om et ferskt skred på 300 - 400 meters bredde på sørsiden av Leirvassbu rett ved «hovedgata» i Jotunheimen.

Tirsdag formiddag er i alt 13 veistrekninger i Finnmark stengt på grunn av snøskred eller fare for skred, melder iFinnmark.

- Vår observatør der melder at skredet ble såkalt fjernutløst av to skiløpere på tur i flatt terreng rett over bratthenget, sier hydrolog og vaktleder ved NVEs snøskredavdeling, Tommy Skårholmen, til Dagbladet.

Da var allerede store skred registrert i helgen ved Raftsundet i Lofoten, fra Heihornet i Stranda kommune i Møre og Romsdal og flere steder i Finnmark og Sør-Troms.

NVEs snøskredeksperter er bastante på at det ikke kommer til å stoppe der. Og råd nummer en til påsketurister i fjellet er like bastant.

- Hold dere unna fjellsider og bakker som er 30 grader eller brattere.

Og hvor bør varsellampene gå mot 30 graders helling for folk som ikke er utstyrt med vinkelsyn ?

Holmenkollen: - Nei

Vaktlederen synes det er relevant å sammenligne med brattheten i en hoppbakke en slik OL-vinter, nærmere bestemt Holmenkollen.

Tilløpet i vårt nasjonale bakkeikon har en helling/bratthet på 36,0 grader - unnarennet 35,7 grader.

BRATTERE ENN SKREDFARLIG: hoppbakken i Holmenkollen har en hellingsgrad på 36 - klart brattere enn fjellsider som NVE ber påsketurister holde seg unna. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet.
BRATTERE ENN SKREDFARLIG: hoppbakken i Holmenkollen har en hellingsgrad på 36 - klart brattere enn fjellsider som NVE ber påsketurister holde seg unna. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet. Vis mer

- Bakker og fjellsider med Holmenkollens helling er altså rasfarlig med klar margin. Hold dere unna, sier NVEs vaktleder med utvetydig stemme.

Og her er basisråd nummer to fra NVEs skredekspertise til skiløpere i snøtunge påskebakker og fjellterreng:

SNØ: Store mengder med snø fylte denne parkeringsplassen ved et skianlegg i Russland. Video: ViralHog Vis mer

- Hvis du går under et heng med skredfare, pass på å holde deg på avstand som er tre ganger som lang som bratthenget. Altså: minst 30 meter unna en 10 meter høy skråbakke, 300 meter unna bunnen av en 100 meter høy snøskråning.

Og her er NVEs mer vitenskaplige råd til å måle 30 graders hellinger.

NVE har også laget en egen snøskredskole.

4 og stor fare

Snøvarsel de nærmeste dagene i Finnmark og Troms øker skredfaren i nord. Ny vekt på toppen vil «uroe» snølagene som allerede ligger under.

NVEs skredvarsel varsom.no, som blir oppdatert hver ettermiddag i påskedagene med utsikter to døgn fram, har allerede tatt flittig i bruk nest alvorligste skredvarsel for våre to nordligste fylker.

Tallet 4 betyr «stor fare». 5 og «ekstrem fare» er aldri brukt de seks-sju årene NVE har lagd disse varslene.

Hydrolog og vaktleder Tommy Skårholmen peker på at det ikke er de store snømengdene i vinter som skaper rasfaren.

Verst: kaldt vær

Paradoksalt nok øker skredfaren med fint, stabilt og kaldt vær - som de siste ukene.

- Damp fra snøen underst møter kaldere snø mot toppen, og da blir det såkalt kantkornet snø eller islag som øker faren for at snølagene sklir fra hverandre.

- Skred kan fjernutløses av skiløpere og aktivitet et godt stykke unna.Og ute i terrenget kan du høre kraftige drønnelyder av temperaturendringer under overflaten - uten at det nødvendigvis varsler at et skred kommer, forklarer hydrolog Tommy Skårholmen.

Selv skal han på påsketur til snørike Sauda. Og er veldig klar over at det vil passe seg dårlig om en snøskredekspert i NVE utløser snøskred.

- Er det skredfarlig så mange steder i fjellet nå at folk bør holde seg unna skiløypene?

- Nei, nei. De aller fleste steder er det IKKE fare for snøskred. Så ut på ski i frisk luft og fint vær.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer