Snøskred i slalåmbakke i Tromsø

Leteaksjon var resultatløs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ble slått full alarm etter at det i formiddag gikk et snøskred ved Djevelberget i det populære Tromsø Alpinsenter. Lenge ble det fryktet at minst én person var tatt av raset.

Men i ettermiddag ble søket avblåst.

- Vi har gjennomsøkt hele rasområdet og har ikke funnet noen. Klokka 15.15 besluttet redningsledelsen å avslutte søket, sier operasjonsleder Arild Falck Johansen ved Troms politidistrikt til Dagbladet.no.

- Utenfor løypa

Det populære skianlegget ligger i Kroken, på fastlandet rett øst for Tromsø sentrum.

- Raset skjedde utenfor merket løype, ikke i bakken, sier en ansatt ved skisentret til Dagbladet.no.

Det er forbudt å kjøre ned Djevelberget, men mange trosser forbudet og kjører likevel ned langs den rasfarlige fjellsida.

- Ifølge annenhånds opplysninger er én person tatt av raset, men det kan være flere, det var mange i bakken, opplyste operasjonsleder Johansen til Dagbladet.no i 12-tida.

LETEAKSJON: Store styrker lette etter minst én person etter skredet. Se flere bilder fra stedet hos Nordlys. Foto: ANDERS MO HANSSEN/NORDLYS
LETEAKSJON: Store styrker lette etter minst én person etter skredet. Se flere bilder fra stedet hos Nordlys. Foto: ANDERS MO HANSSEN/NORDLYS Vis mer

Stort ras

Ifølge operasjonslederen er det nylig falt mye snø i området. Raset var 300 meter bredt, og store styrker ble satt inn i lete- og redningsarbeidet.

- Politiet, Norsk folkehjelp og Røde Kors med lavinehunder deltar i letingen. Vi arbeider med å få oversikt over situasjonen, opplyste Johansen til Dagbladet.no i 12-tida.

- Vi har ca. 20 mannskaper på stedet, totalt deltar omtrent 50 i letingen. Mannskapene leter nå gjennom skredområdet, opplyste Erlend Aarsæther, nasjonal beredskapsansvarlig i Norsk folkehjelp, til Dagbladet.no i 13-tida.

- Vi har sendt luftambulanse til stedet og er i full beredskap for å ta imot skadde, opplyste informasjonssjef Tor Øydvin ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) til Dagbladet.no.

Ikke første gang

Seinest for to år siden ble et ras utløst på omtrent samme sted av skiløpere som kjørte ned det bratte Djevelberg-henget. Ingen ble den gangen skadd.

Det har vært fint vær i området tidligere i dag, men nå snør det tett, og luftambulansen har returnert til UNN, opplyste operasjonsleder Johansen i 13-tida.

Mørketida i nord er nettopp avsluttet, men dagene er fortsatt svært korte. Hadde leteaksjonen fortsatt, ville mørket skapt store problemer for redningsmannskapene.

- Vi har nå satt opp lyskastere, og Sivilforsvaret stiller med telt til redningsmannskapene. Letingen fortsetter med uforminsket styrke, opplyste operasjonsleder Johansen i 14.30-tida.

- Tilfeldig om du overlever

Halvard Solberg fra skredgruppa i Røde Kors deltok i søket etter overlevende. Solberg har jobbet med skred og redningsaksjoner i 10-15 år.

- Dette skredet var av medium størrelse, og langt og dypt, ca. en meter. Om du blir tatt av et slikt, er det en tilfeldighet om du overlever eller ikke, sier Solberg til Dagbladet.no. 

- De raskeste skredene kommer opp i over 200 kilometer i timen, men det som gikk i dag, vil jeg tro man kan kjøre fra.

DÅRLIG VÆR: Det snør tett og blåser i leteområdet.
ERFAREN: Halvard Solberg har 10-15 års erfaring med redningsarbeid. - Det er en tilfeldighet om du overlever et slikt skred eller ikke, sier han.
SENTRALT: Tromsø Alpinsenter ligger på fastlandet rett utenfor Tromsø sentrum.
STORE MANNSKAPER: Ca. 50 personer fra politiet, Norsk folkehjelp og Røde Kors deltok i letingen.