Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvanlig mye mai-snø i fjellet:

Snøskredfare: Frykter tragiske hendelser

Mye snø og smeltevann i fjellet skaper spesiell risiko for snøskred i hele landet, og skred utløses også der det ikke er meldt om spesiell fare.

STOR FARE: Med finvær i vente og mye snø håper redningsmannskapene at folk er forsiktige når de ferdes i fjellet. Her fra Norges største skredøvelse på Finse i 2019.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STOR FARE: Med finvær i vente og mye snø håper redningsmannskapene at folk er forsiktige når de ferdes i fjellet. Her fra Norges største skredøvelse på Finse i 2019.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Vi har hatt tragiske hendelser på denne tiden tidligere år, og vi håper å unngå det denne sesongen, skriver Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Med finvær, og for noen også en langhelg i vente, går de ut med en innstendig oppfordring om å ta faren for skred på alvor.

Fare i hele landet

De siste dagene har det gått både flere selvutløste jord-, sørpe- og snøskred, og også skred utløst av skigåere. Dette gjelder fra sør til nord.

- Vi frykter at det skal gå flere skred, og at det skal gå folk med, sier redningsleder Marielle Bakklund ved HRS til Dagbladet.

OVERRASKET: Disse skikjørerne havner midt inne i et stort snøskred. Det gikk bra med alle i videoen. Video: Rødt Kort. Vis mer

- Derfor velger vi å gå ut med en melding om dette nå, fordi vi antar at det er mange som vil ferdes i fjellet når det er fint vær. Det kan være skredfare i områder der det normalt ikke er det på grunn av mildere temperaturer.

I Nord-Norge har det bare det siste døgnet gått flere skred.

- Men vi ser det på Vestlandet og Østlandet også. Det er store mengder snø i fjellet over hele landet, forteller Bakklund.

Hun ber derfor folk være spesielt oppmerksomme på tegn til skred, som kan være for eksempel sprekker, ustabil snø, eller snø som drønner.

RAS: Det har gått et snøskred i en skibakke i Andermatt i Sveits. Ifølge nyhetsnettstedet Tele1 mistenker politiet at flere ligger begravd under snøen. Vis mer

Oppfordrer til å melde fra - uansett

Seinest onsdag morgen ble det iverksatt søk i et skred på Sortland i Nordland.

- Det viste seg at dette skredet antakelig var utløst i går, og ingen var tatt. Likevel bandt skredet opp store styrker og innsatsen kunne ha utsatt disse for risiko, skriver HRS.

Bakklund oppfordrer derfor til at folk sier ifra dersom de observerer et skred eller utløser skred - selv om ingen er tatt.

- Da får vi registrert det i systemene våre, sier hun.

Ifølge snøskredvarslingen Varsom.no er det meldt om snøskredfare på nest høyeste nivå både i Romsdal og Trollheimen onsdag. En rekke andre steder er faren betydelig både onsdag og torsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!