SKREDVARSLING: Therese Wallin (t.v.) og Lisa Grosdiskuterer skredfaren ved varslingstavlen i Hemsedal.. Foto: KALLE HÄGGLUND
SKREDVARSLING: Therese Wallin (t.v.) og Lisa Grosdiskuterer skredfaren ved varslingstavlen i Hemsedal.. Foto: KALLE HÄGGLUNDVis mer

Snøskredfaren er stor og vil kunne bli enda større

- Det aller viktigste er å bruke hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det meldes om flotte snøforhold, mens skredekspertene advarer om stor snøskredfare.

Vekslende temperatur og nedbør har gitt flere lagdelinger i snøen.

Når mildvær og våt, tung snø legger seg på toppen øker snøskredfaren betydelig.

I Hemsedal har det allerede vært to fatale snøskredulykker: Julaften omkom en 40 år gammel mann som kjørte utenfor de preparerte løypene.

Torsdag døde en 32 år gammel svensk isklatrer etter å ha blitt tatt av snøskred.

Skredekspertene er generelle i sin snøskredvarsling og anbefaler alle å holde seg i alpinbakkene og merkede løyper.

SKREDVARSLING:I Hemsedal har de egen tavle med blinklys som varsler graden av skredfare, nå faregrad 3, betydelig.Foto: KALLE HÄGGLUND
SKREDVARSLING:I Hemsedal har de egen tavle med blinklys som varsler graden av skredfare, nå faregrad 3, betydelig.Foto: KALLE HÄGGLUND Vis mer

Gode råd
- Skredvarsling er en fast del av vær- og føre-meldingene hos oss, forteller Trond Østby, destinasjonssjef Skistar Norge avdeling Hemsedal.

I tillegg til å opplyse om skredfaregraden hver morgen gjøres en fortløpende vurdering av de ansatte i skipatruljen:

- Vi sikrer og merker bakkene i selve skianlegget, utenfor dette er man pr. definisjon i usikret område og må selv ta hensyn til været, føret og skredrisiko.

Lokale variasjoner Det er fortsatt flotte snøforhold, men skiftende temperatur, mye nedbør og mildværet den siste tida har gitt økt snøskredfare.

Dessuten er det store lokale variasjoner.

- Slik det framstår i området rundt skisentret vurderer vi at det er skredrisiko også i slakkere skråninger enn 30 grader. Bruk guider og lokalkjente for sikre veivalg i fjellet, er rådet fra Østby.

Selv om de aller fleste bør holde seg til de generelle rådene fra skredekspertene, mener andre at det er litt vel bombastisk.

Ekstremkjørerne
Jens-Andreas Løland, som er sjef for Skiinfo Norge, og erfaren skikjører, har et mer nyansert syn på dette med offpistekjøring.

Det handler om å gjøre all offpistekjøring så trygg som mulig, forklarer Løland.

- Det går helt fint å kjøre offpiste selv om det er skredfare, om man tar riktige forholdsregler. Og det er der essensen ligger, sier han.

I begge ulykkene i Hemsedal i jula var det kjøring i terreng brattere enn 30 grader.

Lokalkjent - Det viktige er å være lokalkjent og ikke kjøre i skredfarlig terreng.

Normalt vil det si å holde seg i terreng som har under 30 graders helling.

- I tillegg er det et must å ha spade, søkestang, hjelm og skredsøker. Men det aller viktigste er hodet. Å bruke sunn fornuft, påpeker Løland.