Snøsmelting gir flomfare

Nå kommer flommen. Folk i Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal må belage seg på flom de nærmeste dagene dersom temperaturen skyter i været. I flere vassdrag forventes det at vannstanden når et nivå som tilsvarer 50-års flom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er først og fremst vassdragene Vefsna, Driva og Rauma som vi tror kommer til å få en kraftig flom. Prognosene tyder på at det varme været starter lørdag, og at vannstanden kan komme til å nå opp i omkring 50-års flom om fire-fem dager. Lokalt kan det også bli omfattende flom i nordlige deler av Hedmark og Oppland rundt Glomma, sier hydrolog Thomas Skaugen ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).


Meteorologene tror nemlig temperaturen over det meste av landet vil stige kraftig fra lørdag og at det vil holde seg varmt en god stund.

Skaugen legger til at prognosene er usikre og betinger at det varme været holder seg i flere dager.

Sen snøsmelting

Det er de store snømengdene som skaper faren for flom.

– Mengden snø som er igjen i disse områdene er unormalt høy til å være så sent. Slår meteorologenes varsel om varmere vær til, vil dette få fart på snøsmeltingen og kunne føre til flom flere steder. Vannstanden forventes å stige allerede fra lørdag, sier Skaugen.

Fredag var vannføringen i de berørte vassdragene allerede stor, men til nå har det ikke kunnet bli karakterisert som flom.

Verst i Driva og Rauma

Snøsmelting gir flomfare

I Trøndelag er det sendt ut flomvarsel for øvre deler av Namsen og øvre deler av Driva samt i Gaula. I Møre og Romsdal ventes det altså kraftig flom i Driva og Rauma. Over fylkesgrensen til Oppland kan også beboerne i de nordlige deler langs Gudbrandsdalslågen forberede seg på flom. I Nordland er flomvarsel sendt ut for de største vassdragene sør for Bodø, og spesielt gjelder dette for Vefsna.

(ANB)