BEVIS?: Analyseselskapet IHS har publisert dette satelittbildet som viser at snø har smeltet på taket av atomlegget Yongbyon i Nord-Korea. Dette kan vise at atomreaktoren er satt i gang, mener de. Foto: IHS JANE'S INTELLIGENCE REVIEW
BEVIS?: Analyseselskapet IHS har publisert dette satelittbildet som viser at snø har smeltet på taket av atomlegget Yongbyon i Nord-Korea. Dette kan vise at atomreaktoren er satt i gang, mener de. Foto: IHS JANE'S INTELLIGENCE REVIEW Vis mer

- Snøsmelting kan avsløre Nord-Koreas atom-plan

Mener reaktoren kan ha vært operativ i flere måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Analyseselskapet IHS har publisert et bilde som angivelig viser at Nord-Korea kan har startet opp igjen en reaktor ved atomanlegget Yongbyon, nord i hovedstaden Pyongyang. Rapporten omtales i blant annet CNN og NBC News.

To ulike bilder fra januar og februar i år viser at snø kan ha avslørt Nord-Koreas nye plan.

Anlegget har mulighet for å anrike uran, og reaktoren har tidligere blitt brukt til å produsere plutonium. Begge materialene kan brukes i atombomber.

- Vi anslår at Nord-Korea nettopp har doblet sin berikelsesevne, sier Karl Deway, leder for IHS Jane Intelligence som står bak rapporten.

I april kom det en rapport fra David Albright og Serena Kelleher-Vergantini ved Washington Institute for Sience and International Security som antydet det samme.

Varme Antakelsene baserer seg blant annet på satellittbilder som skal vise påfallende snøsmelting rundt reaktoren og turbinene ved Yongbyon, som indikerer at terrenget er påvirket av varme fra bygningene.

Ekspertene mener tidligere også å ha funnet tegn til at varmt vann har blitt sluppet ut av reaktoren.

Analytikerne mener reaktoren kan ha vært operativ i flere måneder - og kanskje opptil et halvt år.

NORD-KOREAS LEDER: Kim Jong-un. Foto: Xinhua/Polaris
NORD-KOREAS LEDER: Kim Jong-un. Foto: Xinhua/Polaris Vis mer

Regimet i Pyongyang varslet i 2013 at de ville ruste opp sine eksisterende atomanlegg, blant dem Yongbyon-anlegget.

Stengt i 2007 Bekymringen er at reaktoren, når den går for fullt, er i stand til å generere plutonium nok til én atombombe pr. år.

- Vår vurdering er at Nord-Korea har fulgt opp sin tidligere kunngjøring ved å utvide anrikningsanlegget i Yongbyon, og ved å restarte reaktoren som tidligere ble benyttet til produksjon av plutonium, het det i en trusselvurdering Clapper har oversendt til etterretningskomiteen i Senatet.

Yongbyon-reaktoren ble stengt ned i 2007, som et ledd i en avtale med USA og andre land som lovet bistand i bytte.

Reaktoren er i stand til å produsere seks kilo plutonium i året, og omverdenen er svært bekymret ettersom dette kan bli benyttet i det nordkoreanske atomvåpenprogrammet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer