Snøvær lammer Sverige og Danmark

Mer snø og kraftig vind er i vente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voldsomt vintervær har skapt store problemer for både fly-, tog- og veitrafikk i Sverige og Danmark. Og mer snø og kraftig vind er i vente.

Torsdag kveld ble det meldt om begrenset framkommelighet på de største veiene i Sør-Sverige, mens mindre veier ikke var farbare overhodet. Flere hundre biler hadde torsdag kjørt seg fast i snøen, og en mann i 40-årsalderen omkom da en buss og en personbil kolliderte i Mölndal rett sør for Göteborg.

- Vi har store problemer med lastebiler og andre kjøretøyer som står fast i snøen eller ikke kommer seg opp bakkene. Det hindrer brøytebilene i å komme fram, noe som gjør det ekstra vanskelig, sier informasjonsmedarbeider Rosita Svärd ved Vägverket Skåne.

Også europavei 10 mellom Narvik og Kiruna ble torsdag stengt.Togtrafikken lammet

De sørlige delene av Sverige er hardest rammet av ekstremværet. Torsdag ble flytrafikken på Göteborgs flyplass Landvetter rammet av mindre forsinkelser på grunn av uværet, mens nesten all togtrafikk i Skåne ble lammet.

Fra klokken 22 onsdag kveld ble all trafikk fra Malmö til Stockholm innstilt, og torsdag ble det også full stans i toggangen over Øresunds-forbindelsen mellom Malmö og København.

Nesten 5.000 svenske husholdninger var natt til torsdag uten strøm, blant dem snaue 4.000 i Skåne. Andre steder i Sverige har de store snømengdene skapt mindre problemer enn fryktet, opplyser politiet.

Politiet i de sørvestlige delene av landet oppfordret torsdag alle som ikke absolutt måtte på jobb eller ut i andre ærender, om å holde seg hjemme. Det samme gjorde myndighetene i København-regionen i Danmark, og mange danske skoler holdt stengt.Passasjerer strandet

SNØMENGDE: Snø og vind skaper problemer i Danmark. Flyavganer er innstilt p åKastrup og biler ender i grøfta. Her en bil som har kjørt seg fast på Jylland, mellom Aalborg og Hadsund. Foto: SCANPIX/EPA
SNØMENGDE: Snø og vind skaper problemer i Danmark. Flyavganer er innstilt p åKastrup og biler ender i grøfta. Her en bil som har kjørt seg fast på Jylland, mellom Aalborg og Hadsund. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

På Københavns hovedflyplass Kastrup ble 254 flyavganger innstilt, og tusenvis av passasjerer kom seg ikke videre. Bare én rullebane kunne torsdag brukes, og informasjonsansvarlige ved flyplassen advarte om store forsinkelser i den øvrige trafikken.

På veiene rundt København lå snøen enkelte steder så dyp at selv plogbilene kjørte seg fast. Forsvaret trådte til med beltekjøretøyer for å hjelpe fastkjørte bilister med å komme seg løs.

Trass i værforholdene varslet danske arbeidsgivere at ansatte som kommer for sent eller uteblir fra jobben på grunn av snø, vil bli trukket i lønn.

Danmarks statsbaner DSB viser mer storsinn og lover at reisende i deler av København-regionen skal slippe å betale billetter mens snøstormen varer.

(NTB)

STERK VIND: Den sterke vinden, sammen med snømengdene, skaper store problemer i Sverige. 5000 har mistet strømmen, og trafikken er stillestående. Her fra Skåne, i retning Malmø.