FORSMAK PÅ SØNDAGEN I SØRØST: Slik så det ut på E39 ved Fidjane vest for Kristiansand klokka 09.47. Veikameraer østover langs langs kysten mot Telemark viser bare snøføyke. Webkamera: Statens vegvesen.
FORSMAK PÅ SØNDAGEN I SØRØST: Slik så det ut på E39 ved Fidjane vest for Kristiansand klokka 09.47. Veikameraer østover langs langs kysten mot Telemark viser bare snøføyke. Webkamera: Statens vegvesen.Vis mer

Snøvær og kuling har startet angrepet mot Sørlandet

20-25 centimeter fram til kvelden.

Det er ikke mye nysnø, men kuling, voldsomme vindkast og snøfokk som har skapt de ekstreme forholdene på veiene over store deler av Jæren i natt.

- Det ser ut som det bare har kommet 5-6 centimeter nysnø de utsatte stedene i Rogaland. I løpet av søndag er det kystnære områder i Agder og Telemark som vil merke snøværet.

- Det er i gang allerede, og tradisjonelt er det strekningen Kristiansand - Risør som vil merke det hardest når lavtrykket kommer sørfra som nå, sier vakthavende statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Dagbladet.

Værvarselet for Kristiansand er merket med gult og advarsel om kuling i formiddag.

Her kan du sjekke langtidsvarsel for alle steder fram til tirsdag 5. februar.

Alvorlig snøskredfare

I nord har NVE sendt ut rødt varsel og faregrad 4 om alvorlig snøskredfare i Lofoten og Vesterålen.

Her er snøskredvarsel for hele landet, oppdatert til og med mandag.

I hele området, inkludert Vestfjorden, er det kraftige snøbyger.

- Forholdsvis høye temperaturer i havet påvirker bygeværet. Langs hele kysten fra nord i Trøndelag til Vestfinnmark er det fare for ising framover på fartøy og oppdrettsanlegg, sier Løvdahl.

Oppdaterte beregninger viser at vil komme 20 - 25 centimeter snø på Sørlandet og mot Telemark i dag. Været vil først avta seint søndag kveld.

Her finner du webkameraene til Statens vegvesen fordelt over hele landet.

Snøværet fortsetter utover søndagen hele veien på vestsiden av Oslofjorden til Akershus, men det blir mindre mengder fra Telemark og østover.

Varme klær og drivstoff

- Folk som skal ut på veien langs sørlandskysten og østover må være forberedt på at det kan ta tid utover søndagen. Ta med varme klær og fyll opp drivstoff, anbefaler statsmeteorologen.

Han minner på et par lyspunkter en vanskelig trafikkdag i sørøst:

- Brøytemannskapene er godt forberedt på det som kommer, og de er i gang. Og med kuldegrader rett innenfor kysten blir nysnøen så tørr at det ikke ser ut til å gå utover strømledninger og el-forsyningen, sier Løvdahl.

Flere fjelloverganger i Sør-Norge er stengt eller har varierende kjøreforhold. Her er den oppdaterte oversikten fra Statens vegvesen.