ADVARER: Meteorologisk institutt advarer om sdnøstorm og dårlige kjøreforhold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
ADVARER: Meteorologisk institutt advarer om sdnøstorm og dårlige kjøreforhold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Vis mer

Snøværet på vei innover landet, og meteorologene advarer:
– Man begynner å få dårlig tid

Snø og kraftig vind opp mot storm styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk på fjellet bør kjøre hjem snarest, oppfordret Meteorologisk institutt lørdag formiddag. Nå i kveld kveld kom meldingen om at ekstremværet hadde ankommet.

– Man kan nok skynde seg ennå, men man begynner å få dårlig tid. Jeg skal ikke si at veier blir stengt, men det kan bli mye vind som vil by på problemer, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til Aftenposten ved 20-tida lørdag kveld.

OBS-varselet fra Meteorologisk institutt advarte mot mye snø, vind og vanskelige kjøreforhold i store deler av Sør-Norge. Det kan komme opptil 60 centimeter snø i Telemark og Agder. Det varsles også sterk vind mange steder. Fra lørdag ettermiddag og kveld er det meldt vanskelige kjøreforhold på fjellet i Sør-Norge på grunn av sterk vind, tvitrer Statens vegvesen lørdag formiddag.

Nå er det alvor

- Kombinasjonen av snø og kraftig vind opp mot storm gir en skikkelig snøstorm, sier Storm-meteorolog Beate Tveita til TV 2.

Klokka 19.37 publiserte Meteorologisk institutt et radarbilde av værutviklingen, og teksten "nedbøren er for alvor på vei inn i Agder og Telemark". Uværet bygger seg opp lørdag kveld og fortsetter med uendret styrke på søndag. Først mandag vil nedbøren avta, men det vil fremdeles være mye vind.

- Det vil bli sterkest vind i den vestlige delen av Langfjella, og det blir mest vind i fjellovergangene fra Vestlandet til Øst-Norge. Dersom du planlegger å kjøre over Haukeli søndag, kan det ta lengre tid enn planlagt på grunn av kolonnekjøring, sier vakthavende meteorolog John Smits hos Meteorologisk institutt til VG.

– Det blir verre

Mange har hatt vinterferie denne uka, og for dem som er på fjellet, var anbefalingen klar: Reis hjem lørdag, rådet meteorologene. Det er fortsatt ikke for sent, men været kan føre til stengte veier og vanskelige kjøreforhold, pga. snø og kraftig vind.

- Ja, det blir verre. Det bygger seg opp med mer og mer vind utover lørdagskvelden. Det kan bli opptil liten storm i fjellet, og da blåser det mye. Det kommer til å blåse hele søndagen, først utpå mandag ser det ut til å roe seg, sier Moxnes til Aftenposten.

(NTB)