Snowden: - Jeg angrer ikke

Uttalte seg i dag om beslutningen som endret livet hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag hadde Edward Snowden et møte med Amnesty International, Human Rights Watch og andre menneskerettighets-organisasjoner på Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva.

Snowden har selv tatt initiativ til møtet.

Snowden uttaler seg Wikileaks publiserte klokken 17.00, norsk tid, Snowdens uttalelser etter dette møtet. Her er et utdrag:

«Hei. Mitt navn er Ed Snowden. For litt over en måned siden hadde jeg familie, et hjem i paradis, og jeg levde komfortabelt. Men jeg hadde også evnen til søke, lete og lese din kommunikasjon med andre, uten arrestordre, når jeg måtte ønske det.

Samtidig som den amerikanske grunnloven markerer denne type søkeprogrammer som ulovlig, hevder min regjering gjennom hemmelige rettskjennelser som verden ikke har tillatelse til å se, at de har lov til å gjøre dette. Det umoralske kan ikke gjøres moralsk gjennom bruk av hemmelig lov.

(...)Dermed gjorde jeg det jeg trodde var helt rett. Jeg forsøkte ikke å gjøre flid på meg selv. Jeg forsøkte ikke å selge amerikanske hemmeligheter. Jeg hadde ikke et samarbeide med noen utenlandsk regjering for å garantere min sikkerhet. I stedet tok jeg det jeg visste for publikum, og jeg spurte verden om dette var rettferdig.

(...)Siden den gang har regjeringen og etterretningstjenestene i USA forsøkte å gjøre meg om til et eksempel, en advarsel til alle andre som snakker ut. Jeg har blitt gjort statsløse og jaget på grunn av mine politiske uttrykk. (...)Men selv i møte med denne historisk uforholdsmessig aggresjon, har land rundt om i verden tilbudt støtte og asyl. Russland, Venezuela, Bolivia, Nicaragua og Ecuador har min takknemlighet og respekt for å være de første til å stå mot menneskerettighetsbrudd.

(...)Min moralske beslutning var å fortelle publikum om spionasje som påvirker oss. Det har vært kostbart, men det var den riktige tingen å gjøre, og jeg angrer ikke.

(..)I dag annonsere jeg en formell aksept av alle tilbud om støtte eller asyl. Jeg vil sende min forespørsel til Russland i dag, og håper det vil bli akseptert positivt.», skriver Wikileaks på sine hjemmesider.

Du kan lese hele kjennelsen fra Snowden her.

Ønsker asyl i Russland I forkant av møtet sendte Snowden ut eposter både til russiske advokater og menneskerettighetsforkjempere.

Tatjana Loksjina ved Human Rights Watchs (HRW) Moskva-kontor har lagt ut invitasjonen på Facebook-siden sin, og er også den som har sendt ut bildet fra møtet.

Det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti melder at han skal ha sagt i møtet at han ønsker å søke politisk asyl i Russland.

Dagbladet.no kommer med mer!

Det er litt problemer med livesendingen fra Russland. Trykk f5 for å oppdatere.

 MØTE:  Tidligere i dag hadde Edward Snowden et møte på Amnesty International sammen med Human Rights Watch og andre menneskerettighets-organisasjoner på Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva. Snowden har selv tatt initiativ til møtet. Foto: Tatjana Loksjina/Human Rights Watch/EPA/NTB Scanpix.
MØTE: Tidligere i dag hadde Edward Snowden et møte på Amnesty International sammen med Human Rights Watch og andre menneskerettighets-organisasjoner på Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva. Snowden har selv tatt initiativ til møtet. Foto: Tatjana Loksjina/Human Rights Watch/EPA/NTB Scanpix. Vis mer