Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snowden bekrefter kinesisk hacking av Norges nye jagerfly

Kan møte «seg selv» i lufta.

ORIGINALEN: F-35 Lightning II - også kjent som Joint Strike Fighter - blir om kort tid Norges nye kampfly. Men kinesiske jagerflymodeller bygges nå på samme lest. Nye dokumenter lekket av Edward Snowden viser at kinerserne har stjålet over 50 terrabyte med designinformasjon.   AFP PHOTO/ JOINT STRIKE FIGHTER/NTB SCANPIX
ORIGINALEN: F-35 Lightning II - også kjent som Joint Strike Fighter - blir om kort tid Norges nye kampfly. Men kinesiske jagerflymodeller bygges nå på samme lest. Nye dokumenter lekket av Edward Snowden viser at kinerserne har stjålet over 50 terrabyte med designinformasjon. AFP PHOTO/ JOINT STRIKE FIGHTER/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NSA-varsleren Edward Snowden bekrefter ryktene som lenge har versert om at kinesiske spioner har stjålet store mengder rådata om jagerflyet F-35 Lightning II.

Flyet, som kanskje er best kjent som Joint Strike Fighter, blir Norges nye kampfly når F16 om kort tid fases ut. Norge har bestilt 52 fly.

F-35 utvikles av Lockheed Martin for USA og åtter partnerland - inkludert Norge. Det sies å være det mest avanserte kampflyet i produksjon, og blir den nye ryggraden i det amerikanske flyvåpenet.

Kinesiske brødre i lufta Det er tyske Der Spiegel som skal ha fått dokumenter fra Snowden som viser at kineserne har stjålet nøkkelinformasjon om flyets design, inkludert detaljer om radarsystemene, jetmotoren, avkjølingssystemet for eksosen, og varmesignaturen.

Ifølge australske medier skal kineserne ha brukt av de stjålne dataene til å forbedre designet på sine egne kampflymodeller. Ifølge The Sydney Morning Herald mener militære flyeksperter at de kinesiske jagerflymodellene Chengdu J-20 og Shenyang J-31 har vesentlige designelementer som er stjålet fra F-35-

De mener tyveriet er i ferd med å viske ut den teknologiske overlegenheten USA og vestlige allierte har hatt i lufta.

KOPI 1:En kinesisk J-20 avbildet i 2011. Likheten med F-35 er absolutt til stede.  Foto: AP/NTB SCANPIX
KOPI 1:En kinesisk J-20 avbildet i 2011. Likheten med F-35 er absolutt til stede. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer

Samtidig viser Snowden-dokumentene at NSA og amerikansk etterretning har kilder på innsida av kinesisk etterretning, og dermed tilgang til informasjon om kinesernes spionering på USA og andre vestlige allierte.

- Kjent trussel Kommunikasjonsrådgiver for det norske kampflyprogrammet, Endre Lunde, gjør det klart at de aldri vil kommentere lekkede dokumenter.

- Ut over det vil jeg si at cybersikkerhet noe vi absolutt tar alvorlig, men her gjelder fortsatt vår generelle kommentar fra 2013, da saken var oppe sist, at vi er kjent med etterretningstrusselen mot F-35, men dette er ikke unikt, og noe vi håndterer sammen med partnerne, sier han.

Lunde viser til en pressemelding fra 2013 der den nåværende programdirektøren i kampflyprogrammet, generalmajor Morten Klever, kommenterte saken.

KOPI 2: Dette er kinesiske J-31 på sin jomfrutur i oktober 2012. Den er heller ikke så rent ulik F-35 i utseende. Foto: REUTERS/Stringer/NTB SCANPIX
KOPI 2: Dette er kinesiske J-31 på sin jomfrutur i oktober 2012. Den er heller ikke så rent ulik F-35 i utseende. Foto: REUTERS/Stringer/NTB SCANPIX Vis mer