Snowden-dokumentene: Norge er NSAs drømmepartner

Norsk etterretning er en stadig viktigere del av USAs globale overvåkningsnettverk. Det framgår av et topphemmelig dokument om «problemfritt» samarbeid mellom E-tjenesten og National Security Agency (NSA).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIO DE JANEIRO/OSLO (Dagbladet): «Modellpartner», «unik tilgang», «en av våre topp to-partnere» og «en ledende leverandør».  Det er betegnelser National Security Agency (NSA) bruker internt om den norske Etterretningstjenesten på ulike områder i 2013. Også norsk signaletterretning mot utenlandske «sivile mål» som rapporteres videre til amerikanerne, blir framhevet.

Det viser et hemmeligstemplet dokument som varsleren Edward Snowden i sommer hentet ut fra NSA og som Dagbladet har fått tilgang til. Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med journalist Glenn Greenwald.

Dagbladet skrev i går om hvordan E-tjenesten blant annet overvåker russiske politikere og rapporterer videre til NSA om sivil energipolitikk, men det er bare én del av samarbeidet. NSA er en av USAs største etterretningsorganisasjoner og opererer over hele verden.

- Større enn antatt Nå kan Dagbladet for første gang gi et innblikk i hvor mye E-tjensten bidrar i det verdensomspennende og stadig mer kontroversielle overvåkningsnettverket som NSA kontrollerer. Seniorrådgiver ved NUPI  og tidligere etterretningsanalytiker Karsten Friis  tror det store spennet i samarbeidet som nå blir kjent, vil komme overraskende på mange.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.