Snowden-dokumenter åpnes for journalister

De hemmelige dokumentene Edward Snowden tok fra amerikansk etterretning, skal gjøres tilgjengelige for journalister og organisasjoner.

ÅPNER DOKUMENTER: Nettstedet Intercept offentliggjør dokumenter Edward Snowden tok fra National Security Agency (NSA). Foto: AP Photo/Juliet Linderman, File
ÅPNER DOKUMENTER: Nettstedet Intercept offentliggjør dokumenter Edward Snowden tok fra National Security Agency (NSA). Foto: AP Photo/Juliet Linderman, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nyhetsnettstedet The Intercept kunngjorde mandag at det vil «invitere journalister utenfra, også fra utenlandske medier, for å samarbeide om å utforske Snowden-arkivet». The Intercept er startet av Glenn Greenwald, som var en del av teamet som intervjuet Snowden i 2013.

Det ble opptakten til avsløringene, som blant annet har dokumentert meget omfattende overvåking, gjennomført av amerikanske NSA og flere andre etterretningstjenester.

Å invitere inn flere til å samarbeide om å saumfare dokumentene, kan bety at det vil komme langt flere avsløringer fra dokumentsamlingen Snowden sikret seg før han rømte fra USA og fra myndighetene i landet. I hjemlandet er han siktet for spionasje og for å ha stjålet statshemmeligheter. Etter å ha flyktet via Hongkong, har han bodd i Moskva siden dokumentene ble kjent.

Jobbe sammen - Fra vi begynte å skrive om innholdet i arkivet, har en viktig del av vår innfallsvinkel vært å jobbe sammen med utenlandske og andre amerikanske mediehus i stedet for å holde alt materialet for oss selv, sier Greenwald.

- Vi har delt dokumenter med over 20 medieorganisasjoner, og journalister i en rekke land har dermed jobbet med og skrevet om Snowden-arkivet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer