- Snowden får forlate flyplassen i Moskva

Har vært fanget i transittsonen i rundt en måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russiske myndigheter har utstedt et dokument som gir Edward Snowden anledning til å forlate flyplassen i Moskva, melder RIA Novosti, ifølge NTB.

I rundt en måned har Snowden vært fanget i transittsonen på flyplassen i den russiske hovedstaden.

Nyhetsbyrået Interfax skriver også at Snowden kan forlate flyplassen om kort tid. Hans advokat Anatolij Kutsjerena sier til, ifølge nyhetsbyrået, også få nye klær.

Russiske myndigheter har ikke kommentert det angivelige fripasset.

Amerikaneren som lekket topphemmelige dokumenter fra NSA har tidligere søkt midlertidig asyl i landet, men han skal ikke ha hatt planer om å forlate Russland med det første. Han utelukker ikke å søke statsborgerskap i landet, men president Vladimir Putin har samtidig gjort det klart at han ikke ønsker at Snowden-saken skal ødelegge noe forhold til USA som ønsker hjem.

Snowden er tilbudt asyl i tre latinamerikanske land, men har ikke hatt mulighet til å reise dit etter at USA trakk tilbake passet hans.

Dokumentet Snowden nå har fått gir ham mulighet til å bevege seg fritt rundt i Russland. Det er ingen varig løsning, men en start på en asylsøknad. Russiske RT skriver at det kan ta opp mot tre måneder før myndighetene avslår eller godkjenner en asylsøknad. Hvis den går igjennom kan Snowden være i Russland i ett år før må fornye visumet. Dersom asylsøknaden blir avslått kan han anke avgjørelsen til retten.

Dagbladet kommer med mer.