- Snowden får lov til å bli her, men vi har ett krav

Putin sier at de ikke har noen planer om å utlevere Snowden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Edward Snowden møtte i dag morges med russiske diplomater og ga dem asylsøknader til 15 ulike land, melder LA Times.

- Det var en desperat handling etter at Ecuador distanserte seg fra ham og trakk tilbake de midlertidige reisepapirene, sier en tjenestemann ved det russiske utenriksdepartementet til avisa.

Russisk diplomat-møte I dokumentene skal Snowden nok en gang ha avvist at han er en forræder, men bare ønsket å åpne verdens øyne til det han viser til som USAs forbrytelser mot ikke bare amerikanske borgere, men også allierte.

Det er imidlertid ukjent hvilke fem land han skal ha søkt asyl i, men en kilde i Kreml opplyser ifølge NTB om at Snowden har søkt asyl i Russland.

Møtet med de russiske diplomatene skal ha skjedd på transittområdet på Moskvas Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva, der Snowden har befunnet seg uten pass eller gydlige reisedokumenter siden han flyktet fra Hong Kong.

Planen var opprinnelig å reise videre til Ecuador, men nå prøver han altså andre muligheter etter at Wikileaks involvering i saken hans visstnok skal ha kjølnet muligheten.

- Ett krav Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Nostovi sier Putin at Snowden får bli i Russland, om han vil.

- Om han ønsker å dra til et annet land, og dette landet godtar det, er det greit. Om han ønsker å bli her har vi ett krav, han må stoppe sitt arbeid som skader våre amerikanske samarbeidspartnere, sier Putin.

Han sier at Russland ikke har noen planer om å utlevere Snowden til USA, og presiserer at Snowden ikke har hatt noen bånd til russisk etterretning.

- Forventer at de følger internasjonal lov Obama fortalte i forrige uke at han ikke ville gjøre hva som helst for å få tak i varsleren, og at saken blir behandlet gjennom vanlige lovlige kanaler.

- Jeg sender ikke opp jagerfly for å få fatt i en 29 år gammel hacker, sa Obama om Snowden-saken.

Tidligere har USA prøvd å appelere til «det gode samarbeidet» mellom de to stormaktene som talsmann for det hvite hus, Jay Carney, snakket varmt om fra talerstolen i presserommet.

- Min forventning er at Russland, eller andre land som har snakket om å potensielt sett tilby Snowden asyl, har forståelse for at de tilhører et internasjonalt samfunn og at de bør overholde internasjonal lov, sa Obama.

- SNOWDEN FÅR BLI: Russlands president Vladimir Putin sa på en pressekonferanse i dag at de ikke har noen planer om å utlevere Snowden til USA. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV/NTB SCANPIX
- SNOWDEN FÅR BLI: Russlands president Vladimir Putin sa på en pressekonferanse i dag at de ikke har noen planer om å utlevere Snowden til USA. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV/NTB SCANPIX Vis mer