Snowden får varsler-pris i Tyskland

Varsleren Edward Snowden får varsler-pris etablert av tyske menneskerettighetsorganisasjoner.

FÅR ÅRETS «WHISTLEBLOWER AWARD»: Spionsiktede Edward Snowden får varsler-pris i Tyskland. Foto: Guardian / Glenn Greenwald / Laura Poitras
FÅR ÅRETS «WHISTLEBLOWER AWARD»: Spionsiktede Edward Snowden får varsler-pris i Tyskland. Foto: Guardian / Glenn Greenwald / Laura PoitrasVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti melder at den spionsiktede varsleren Edward Snowden er vinneren av årets «Whistleblower Award», eller årets varsler-pris på norsk.

Prisen er etablert av tyske menneskerettighetsorganisasjoner.

Pris etablert i 1999 Ifølge RIA Novosti er det organisasjonen «Transparency International» i Tyskland, som har som formål å kjempe mot korrupsjon, som melder at Snowden blir tildelt prisen.

«Årets vinner av varsler-prisen er Edward Snowden», står det i uttalelsen som ble lagt ut på Transparency International i Tysklands hjemmeside.

Prisen har blitt delt ut annethvert år siden 1999, og er sponset av «Association of German Scientists (VDW)», og den tyske grenen av «International Association of Lawyers Against Nuclear Arms (IALANA)».

I år deltar Transparency International i Tyskland for første gang under prisutdelingen.

Mottar 3000 euro En talsmann for VDW sier til det russiske nyhetsbyrået at prispengene på cirka 3000 euro vil bli gitt videre til Snowden via hans representanter, enten via en advokat eller en organisasjon.

Juryens begrunnelse og behovet for politisk handlingskraft vil bli presentert under en pressekonferanse onsdag kl. 11.00 i Berlin, skriver Transparency International i Tyskland på sine hjemmesider.

Avslørte omfattende overvåkning Det var tidlig i juni at avisa The Guardian sammen med Washington Post avslørte flere helt ukjente og hemmeligstemplede etterretningsprogrammer knyttet til National Security Agency (NSA).

Avisartiklene førte til en av de største offentlige debattene om overvåkning og personvern i USA og Storbritannia noensinne.

Snowden har blant annet avslørt hvordan NSA gjennom sitt etterretningsprogram PRISM har drevet omfattende overvåking av millioner av amerikanere, blant annet ved at de har fått tilgang til dataservere hos Facebook, Google, Microsoft og Apple.

Det ble tidligere i juli kjent at den svenske sosiologiprofessoren Stefan Svallfors ved Umeå universitet i et brev til Nobelkomiteen nominerer Snowden til Nobels Fredspris.